Konkurs Żółtego Talerza z Michel Moranem

„Daj przepisa!” – tymi słowami Michel Moran zachęca dzieci i młodzież w całej Polsce do udziału w konkursie kulinarnym. Wystarczy przesłać przepis na dowolne danie skomponowane z produktów znajdujących się na liście programu „Żółty Talerz” wraz z pracą plastyczną, zdjęciem lub krótkim filmem ilustrującym wykonaną potrawę lub proces jej powstawania. Zgłoszenia są przyjmowane do 15 kwietnia br.

 

– Dzieci to nasz największy skarb. Musimy zrobić wszystko, żeby zapewnić im odpowiednią edukację oraz zdrowie. Dlatego uruchomiliśmy program Żółty Talerz, którego zadaniem jest kompleksowe wsparcie żywienia dzieci w Polsce, w tym propagowanie wiedzy o zdrowym odżywianiu. Cieszę, że udało nam się do tej misji pozyskać zarówno ekspertów, jak i osoby ze świata mediów, którym – podobnie jak nam – zależy na zdrowiu polskich dzieci – mówi Dominika Kulczyk, prezes Kulczyk Foundation, organizator konkursu.

Konkurs „Daj przepisa!” adresowany jest do dzieci i młodzieży do lat 18. Prace można przesyłać indywidualnie lub drużynowo, np. wraz z przyjaciółmi, kolegami i koleżankami z klasy, rodzicami (maksymalnie do 5 osób). Zadanie konkursowe należy przesyłać na adres dajprzepisa@kulczykfoundation.org.pl. Lista produktów programu „Żółty Talerz”, z których musi składać się danie, znajduje się na stronie internetowej programu oraz pod linkiem: https://bit.ly/2Yp5J5V

Nagrodą główną w konkursie jest wspólne gotowanie z Michelem Moranem w Pracowni Efektu Domina w Warszawie oraz atrakcyjne nagrody rzeczowe. Wyróżnienia będą przyznawane w czterech kategoriach: nagroda indywidualna za najlepszą pracę plastyczną, nagroda indywidualna za najlepsze zdjęcie, nagroda indywidualna za najlepszy film oraz nagroda drużynowa za najlepszy film.

Głównym celem konkursu „Daj przepisa!” jest podniesienie świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania poprzez propagowanie wśród dzieci i młodzieży wiedzy prozdrowotnej i zdrowego stylu życia, a także zachęcanie dzieci i młodzieży do wspólnego gotowania z rodzicami, przyjaciółmi czy wychowawcami.

Prace będzie oceniała pięcioosobowa komisja, z udziałem: restauratora i mistrza kuchni, Michela Morana, Ewy Drzyzgi, dziennikarki i propagatorki zdrowego stylu życia, Dominiki Kulczyk, prezes Kulczyk Foundation oraz ekspertów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego – dr inż. Anny Harton i dr inż. Joanny Myszkowskiej-Ryciak z Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Przy wyborze najlepszych prac jury będzie brać pod uwagę m.in. liczbę i sposób wykorzystania produktów znajdujących się na liście programu „Żółty Talerz”, wygląd dania oraz kreatywność. Szczegóły konkursu dostępne są na stronie: www.zoltytalerz.pl/konkurs.

Głównym celem stworzonego przez Kulczyk Foundation programu „Żółty Talerz” jest wsparcie systemu żywienia dzieci w polskich szkołach i świetlicach. Program koncentruje się na poprawie jakości jedzenia, które otrzymują dzieci oraz na promocji wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Partnerem merytorycznym programu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. To eksperci tej uczelni przygotowali m.in. listę produktów w ramach programu „Żółty Talerz”, na bazie którego przygotowywane są posiłki dla dzieci w placówkach edukacyjnych uczestniczących w programie. Dodatkowo we współpracy ze specjalistami od żywienia zostały opracowane i są dystrybuowane materiały edukacyjne dla uczniów i rodziców na temat zdrowego odżywiania.