Jest głównym składnikiem organizmu ludzkiego, stanowi, w zależności od wieku, płci i kilku innych czynników, 60-70% masy ciała. W pracy, w podróży czy na treningu – zawsze należy mieć ją ze sobą. Woda, bo o niej mowa, to podstawa dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego należy dostarczać ją do organizmu świadomie i w odpowiednich ilościach, zwłaszcza w upalne letnie dni. Nasz organizm codziennie wytrąca sole mineralne i traci ok 2,5 litra wody. Dlatego podczas upałów należy zwiększyć spożycie wody!
Dlaczego picie wody jest tak ważne?
Woda reguluje temperaturę ciała, umożliwia przyswajanie składników odżywczych, chroni nasze narządy wewnętrzne i stawy, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje ciśnienie tętnicze, pomaga zredukować stres oraz dostarcza ważnych składników mineralnych. Bez dostatecznej ilości wody ludzki organizm, zwłaszcza na dłuższą metę, nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo.
Ile i jaką wodę pić?
Według zaleceń żywieniowych powinno się przyjmować 1 ml wody na każdą spożytą w ciągu dnia kalorię. Wynika z tego, że osoba spożywająca 2000 kcal powinna pić 2 l płynów na dobę. Przyjmuje się, że w umiarkowanym klimacie takim jak w Polsce, dorosła zdrowa osoba powinna przyjąć 3,5 l wody dziennie. 37% Polaków spożywa niegazowaną wodę mineralną codziennie lub prawie codziennie, 20% 2-3 razy w tygodniu. W 2015 r. statystyczny Polak wypił 131 l wody butelkowanej. To o 4,6 l więcej niż w 2014 roku (źródło: Zenith, konsumpcja wody per capita, 2015), ale wciąż za mało wobec spożycia zalecanego przez dietetyków.
Nasz organizm codziennie wytrąca sole mineralne oraz i traci ok 2,5 l wody. Poza odpowiednią ilością wody, należy też pić taką, która pozwoli uzupełnić niedobór składników mineralnych. Zwracajmy zatem uwagę na podany na butelkach skład wody.
Przykładowo, średnia mineralizacja Nałęczowianki wynosi (646,5 mg/l), a niska zawartość sodu sprawia, że może być pita codziennie nawet przez osoby z nadciśnieniem. Młodsi konsumenci oraz kobiety w ciąży mogą sięgnąć po wodę Nestlé Pure Life, która posiada pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka w żywieniu kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci powyżej 1 roku życia.
Tworzenie Wspólnej Wartości
Woda jest najcenniejszym zasobem, jednak jej zasoby od lat maleją. Polska ma o wiele niższe zasoby wody na osobę, niż średnia europejska, więc dotyczy nas ten problem. W dłuższym horyzoncie czasowym, bez poważnych zmian w gospodarowaniu wodą nie będzie możliwe zaspokojenie wszystkich potrzeb gospodarki. Niezbędne jest więc racjonalne wykorzystanie wody nie tylko przez mieszkańców, ale również przez przemysł. Nestlé, jako największy na świecie producent żywności i napojów, stworzył filozofię Tworzenia Wspólnej Wartości (CSV – Creating Shared Value commitments), która zakłada, że działania mogą przynieść korzyści dla firmy jedynie wtedy, gdy przynoszą wartość społeczeństwu. Działania koncernu są skierowane szczególnie na te obszary, na które firma ma wpływ – w Polsce są to ulepszone opakowania, praca dla młodych i lokalne surowce, w tym woda.
– Oszczędzanie wody i ochrona jej zasobów to ważny element naszych działań na całym świecie. Od wielu lat pracownicy Nestlé biorą udział w regularnych corocznych szkoleniach w tym obszarze, w ramach naszego Systemu Zarządzania Nestlé (NEMS – Nestlé Environment Management System). Szkolenia te pozwalają na ugruntowanie wiedzy naszych pracowników i przełożenie jej w ich w codziennym postępowaniu. Dodatkowo w naszych zakładach linie i urządzenia zużywające wodę są opomiarowane. Dane o zużyciu wody są analizowane, aby identyfikować obszary, w których można wprowadzić nowe rozwiązania zmniejszające to zużycie poprzez na przykład wprowadzanie różnego rodzaju obiegów zamkniętych wody oraz procesów odzysku wody – mówi Tomasz Tarnawski Korporacyjny Kierownik ds. BHP i Ochrony Środowiska.
Jak kontrolowane jest zużycie wody w fabrykach Nestlé
W każdej fabryce Nestlé w Polsce istnieje Instrukcja „Mapowanie wody i ocena szans” Obejmuje ona tworzenie tak zwanych map wody w fabryce. Dzięki zainstalowanym wodomierzom, Nestlé bardzo dokładnie analizuje zużycie wody w procesie produkcji, wodochłonność maszyn i procesów oraz aktualizuje schematy obiegu wody, począwszy od ujęcia wody, poprzez procesy uzdatniania, zużycie, podczyszczanie po zrzut ścieków. Dzięki tak dokładnym danym firma jest w stanie uzyskać pełną kontrolę nad zużyciem wody w każdej z ośmiu fabryk w Polsce. Nestlé cały czas wprowadza ulepszenia w tym obszarze.
W przeciągu 5 lat Nestlé zredukowało zużycie wody przy produkcji w 4 zakładach (Rzeszów, Kalisz, Kargowa, Namysłów) aż o 19%!