Ruszyły bezpłatne warsztaty „Zielona Kraina”

26 września w Warszawie ruszyła druga edycja cyklu bezpłatnych warsztatów edukacji żywieniowej „Zielona Kraina”, skierowanych do uczniów czwartych klas szkół podstawowych. Program realizowany jest przez koalicję firm Jeronimo Martins Polska (sieć Biedronka) i Green Factory Sp z o.o. pod patronatem merytorycznym Instytutu Żywności i Żywienia. Łącznie w roku szkolnym 2016/2017 odbędzie się 400 warsztatów dla około 8 tys. dzieci.

 

Celem programu jest kształtowanie w uczniach prawidłowych nawyków żywieniowych. W ramach jego pierwszej edycji dietetycy wraz z kucharzami podczas 200 warsztatów „Zielona Kraina” odwiedzili ponad 4 tys. dzieci i 200 nauczycieli z około 70 szkół w Białymstoku, Kielcach, Poznaniu i Wrocławiu. Warsztaty obejmują interaktywne pogadanki dotyczące zasad prawidłowego żywienia, wspólne przygotowywanie posiłków ze świeżych owoców i warzyw, prezentację zawodu dietetyka i kucharza oraz gry i zabawy edukacyjne. Program zajęć wpisuje się w podstawę programową szkoły podstawowej oraz uwzględnia aktualne trendy żywieniowe zalecane przez ekspertów.

Oprócz Warszawy, warsztaty w ramach programu „Zielona Kraina” odbędą się w kilku innych miastach. W Olsztynie trwa już nabór szkół do nich, a w pozostałych miastach ruszy pod koniec 2016 roku.

Harmonogram warsztatów:

 

Miasto Termin Liczba klas objętych programem
Warszawa II poł. września – listopad 2016 130
Olsztyn grudzień 2016 35
Szczecin styczeń – I poł. lutego 2017 65
Bydgoszcz/Toruń II poł. lutego – I poł. kwietnia 2017  80
Trójmiasto II poł. kwietnia-czerwiec 2017  95

 

Materiały edukacyjne programu „Zielona Kraina”

Na stronie internetowej programu zielona-kraina.com organizatorzy, oprócz informacji o programie i możliwości udziału szkół, udostępnili materiały edukacyjne dla nauczycieli i rodziców. Wśród nich znalazły się m.in. skrypty zajęć lekcyjnych dla pedagogów oraz porady dla rodziców, jak pomóc dziecku z nadwagą czy dbać o aktywność fizyczną dziecka. Materiały zostały przygotowane przez dietetyczki pracujące w zespole naukowym Instytutu Żywności i Żywienia.

Zapisz