Walentynki to święto nie tylko dla dorosłych. Dzieci uwielbiają obdarowywać tych, których kochają, a Dzień Świętego Walentego to doskonały pretekst, by nauczyć je trafiać do serc najbliższych różnymi gestami w tym m.in. przez żołądek. Maluchy z pewnością docenią wspólny wieczór spędzony na przygotowywaniu pysznej kolacji czy słodkiego deseru, a smak Święta Zakochanych zapamiętają na długo.
Wspólne pieczenie lasagne z mlekiem kokosowym, przygotowywanie słodkich czekoladowych trufli, a nawet szykowanie wyjątkowego śniadania może być doskonałym pomysłem na rodzinne spędzanie Walentynek. We wspólne gotowanie warto włączyć najmłodszych domowników. Z pewnością wielką radość sprawi im poznawanie przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur i odkrywanie ulubionych smaków ich najbliższych. Dla rodziców to doskonała sposobność, by zadbać o właściwy posiłek dziecka, a przy okazji przekazać kilka cennych rad.
Wyjaśniając dzieciom zasady prawidłowego odżywiania, pomagamy im kształtować dobre nawyki żywieniowe od najmłodszych lat. Jest to idea, którą realizuje program „Lubella inspiruje i edukuje”. Jego celem jest edukacja uczniów polskich szkół podstawowych i gimnazjów na temat roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz uświadamianie im, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. W tegorocznej edycji programu wzięło udział ponad 100 000 dzieci. To rekordowa liczba. Autorzy kampanii podkreślają jednak, że nawyki żywieniowe przede wszystkim wynosi się z domu, a do zaszczepiania dzieciom zasad prawidłowego odżywiania należy wykorzystywać każdą okazję. Z okazji Walentynek zespół ekspertów przygotował więc kulinarne inspiracje: pyszne i proste
w przygotowaniu. Takie, które można wykonać razem z dzieckiem.
Planując walentynkowe menu warto zwrócić uwagę, aby zawierało ono jak najwięcej produktów zbożowych, które są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. Szczególnie duże znaczenie ma to w przypadku dzieci, ponieważ składniki zawarte w produktach zbożowych poprawiają odporność, działają przeciwwirusowo, wspomagają koncentrację i dają dzieciom siłę do nauki przez cały dzień. Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania należy sięgać po produkty zbożowe kilka razy dziennie – zwraca uwagę dietetyk Anna Różyk.