Aż 121 tysięcy gości Restaurant Week miało do wyboru i oceny blisko 400 restauracji. Ten największy plebiscyt restauracyjny w Polsce wyłonił zwycięskie restauracje, Kelnerów, Chefów i dania. W demokratycznym plebiscycie o nagrodach decydują nie eksperci, ale goście – aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni.
Goście oceniali restauracje w kilku kategoriach – przystawkę, danie główne, deser, obsługę oraz atmosferę. Wybrany został też najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja. W tej najbardziej obiektywnej platformie oceny restauracji w Polsce nagrody i wyróżnienia otrzymało w sumie 92 restauracje.
Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została rzeszowska restauracja Kucharze. Na drugim miejscu znalazła się warszawska Bursztynowa Bistro, a trzecie miejsce na podium zajęło wrocławskie Forum Kulinarne.
– Plebiscyt to świetny pomysł, ciekawa rywalizacja i dobra alternatywa, żeby pokazać, co się ma do zaoferowania. Jesteśmy dumni, że nasza restauracja została uznana przez festiwalowych Gości za najlepszą w kraju. Zależało nam, aby zarówno dania, jak również oprawa czy obsługa kelnerska złożyły się na piękne wspomnienia oraz stanowiły wyjątkowe przeżycie – mówi Chef restauracji “Kucharze” w Rzeszowie.
Oto ranking najlepszych restauracji w Polsce:
I MIEJSCE W POLSCE: Kucharze (Rzeszów)
II MIEJSCE W POLSCE: Bursztynowa Bistro (Warszawa)
III MIEJSCE W POLSCE: Forum Kulinarne (Wrocław)
Wybrano też najlepszą przystawkę, danie główne, deser, atmosferę, obsługę, debiut i najpopularniejszą restaurację w Polsce:
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: ZEST (Rzeszów)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Cztery Pory Roku (Poznań)
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Taki Pan Pstrąg (Łódź)
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: U Kelnerów (Zabrze)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: The Lobster House (Warszawa)