Walentynki to wyjątkowy dzień w roku, którego atmosfera sprawia, że chętniej wyznajemy sobie miłość. Jednym ze sposobów na uczczenie tego święta i okazanie gorących uczuć drugiej osobie może być romantyczna kolacja. Nie od dziś przecież wiadomo, że droga do serca prowadzi przez żołądek.
W restauracji czy w domu?
Na ten wyjątkowy wieczór można zaplanować wyjście do restauracji, ale równie ciekawym pomysłem może być przygotowanie posiłku w domu. Świece, nastrojowa muzyka i specjalnie skomponowane menu sprawią, że kolacja ta będzie miała niepowtarzalny, intymny charakter.
Wyjątkowe potrawy na specjalną okazję
Ukochanej osobie można przyrządzić sprawdzone, ulubione danie lub zaskoczyć czymś zupełnie nowym dając popis swoich umiejętności kulinarnych. Lepiej sprawdzą się dania lekkostrawne, niezbyt ciężkie i różnorodne. Do przygotowania potraw warto wykorzystać produkty uważane za afrodyzjaki. Owoce morza, szparagi, awokado, figi, truskawki czy kapary mają podobno magiczną moc i pobudzają zmysły oraz wywołują namiętność. Wyjątkowość chwili, jak również smak potraw, można podkreślić właściwie dobranym alkoholem. Jego dodatek sprawia, że spotkanie nabiera niepowtarzalnego charakteru i daje poczucie jeszcze większej bliskości. Dla 43% Polaków to właśnie randka lub uroczysta kolacja są okazjami, którym towarzyszy spożywanie alkoholu. Według 60% przy tej okazji wypada zaserwować wino, 22% uważa, że odpowiedni jest drink z alkoholem, a tylko 8% akceptuje spożywanie wódki*.
Odpowiedni dobór trunków
Ten spożywany przed posiłkiem, tak zwany aperitif, ma za zadanie pobudzić kubki smakowe. Najpopularniejszymi alkoholami na start są campari z sokiem grejpfrutowym lub pomarańczowym, wermut, sherry, wino musujące lub szampan czy koktajle: cynar lub gin z tonikiem. Nawet najprostsze potrawy nabiorą wyjątkowego charakteru, jeśli dobierzemy do niego odpowiedni alkohol. Przekąski oraz zimne dania dobrze smakują z winem wytrawnym lub czystą wódką, zaś do ciepłych możemy zaserwować np. whisky. Randka zazwyczaj kojarzy się z czerwonym winem – wynika to z tego, że czerwony to kolor namiętności, należy jednak pamiętać, że nie do wszystkich potraw ono pasuje. Najważniejsza a zarazem najprostsza zasada mówi, że łączymy ze sobą słodkie smaki, a wytrawne podajemy do wytrawnych, czyli na przykład do makaronu z mięsem serwujemy czerwone wino. Jeśli alkohol i danie do którego został on podany lepiej smakują razem niż osobno, to znaczy, że dokonaliśmy idealnego zestawienia. Do deseru najlepsze będą słodkie wina, likiery lub nalewki ziołowe. Jest to tak zwany digestif, który ma na celu pobudzić trawienie.
Rozluźniająca moc procentów
Alkohol pomaga również rozluźnić atmosferę, co może być przydatne zwłaszcza na początku znajomości. Jednak bez względu na to jaki alkohol zdecydujemy się spożywać, należy pamiętać, że ma on być miłym dodatkiem i należy spożywać go odpowiedzialnie. Miejmy na uwadze, że w 250 ml 5% piwa, 30 ml 40% wódki lub whisky oraz 100 ml 12% wina znajduje się 10 g czystego alkoholu, a każdy organizm jest inny i może inaczej zareagować na tę samą dawkę alkoholu. Jeżeli zdecydujemy się na kolację poza domem pamiętajmy, by po wypiciu alkoholu nie siadać za kierownicą. Pomóc w określeniu, ile promili alkoholu mamy we krwi, może kalkulator alkoholu dostępny na stronie https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/ Na podstawie wprowadzonych danych, licznik alkoholu określa łączną dawkę spożytego alkoholu, wartość kaloryczną, orientacyjną liczbę promili w organizmie i szacunkowy czas trzeźwienia. Nie wolno jednak zapominać, że wyniki mają charakter przybliżony i nie zwalniają z odpowiedzialności.