26 września w Warszawie ruszyła druga edycja cyklu bezpłatnych warsztatów edukacji żywieniowej „Zielona Kraina”, skierowanych do uczniów czwartych klas szkół podstawowych. Program realizowany jest przez koalicję firm Jeronimo Martins Polska (sieć Biedronka) i Green Factory Sp z o.o. pod patronatem merytorycznym Instytutu Żywności i Żywienia. Łącznie w roku szkolnym 2016/2017 odbędzie się 400 warsztatów dla około 8 tys. dzieci.
Celem programu jest kształtowanie w uczniach prawidłowych nawyków żywieniowych. W ramach jego pierwszej edycji dietetycy wraz z kucharzami podczas 200 warsztatów „Zielona Kraina” odwiedzili ponad 4 tys. dzieci i 200 nauczycieli z około 70 szkół w Białymstoku, Kielcach, Poznaniu i Wrocławiu. Warsztaty obejmują interaktywne pogadanki dotyczące zasad prawidłowego żywienia, wspólne przygotowywanie posiłków ze świeżych owoców i warzyw, prezentację zawodu dietetyka i kucharza oraz gry i zabawy edukacyjne. Program zajęć wpisuje się w podstawę programową szkoły podstawowej oraz uwzględnia aktualne trendy żywieniowe zalecane przez ekspertów.
Oprócz Warszawy, warsztaty w ramach programu „Zielona Kraina” odbędą się w kilku innych miastach. W Olsztynie trwa już nabór szkół do nich, a w pozostałych miastach ruszy pod koniec 2016 roku.
Harmonogram warsztatów:
Miasto | Termin | Liczba klas objętych programem |
Warszawa | II poł. września – listopad 2016 | 130 |
Olsztyn | grudzień 2016 | 35 |
Szczecin | styczeń – I poł. lutego 2017 | 65 |
Bydgoszcz/Toruń | II poł. lutego – I poł. kwietnia 2017 | 80 |
Trójmiasto | II poł. kwietnia-czerwiec 2017 | 95 |
Materiały edukacyjne programu „Zielona Kraina”
Na stronie internetowej programu zielona-kraina.com organizatorzy, oprócz informacji o programie i możliwości udziału szkół, udostępnili materiały edukacyjne dla nauczycieli i rodziców. Wśród nich znalazły się m.in. skrypty zajęć lekcyjnych dla pedagogów oraz porady dla rodziców, jak pomóc dziecku z nadwagą czy dbać o aktywność fizyczną dziecka. Materiały zostały przygotowane przez dietetyczki pracujące w zespole naukowym Instytutu Żywności i Żywienia.