Wielorazowe woreczki bawełniane zamiast plastiku!

Carrefour, w ramach inicjatywy zakupy do własnych opakowań, wprowadza do sklepów alternatywę dla tzw. zrywek. W sklepach sieci w całym kraju pojawiły się wielorazowe woreczki na warzywa i owoce wykonane w 100% z bawełny.

Redukcja wykorzystania plastiku i odpowiednie gospodarowanie odpadami z tworzyw sztucznych to, obok demokratyzacji żywności ekologicznej, priorytet w działaniach proekologicznych Carrefour i ważny element globalnej strategii transformacji żywieniowej.

W wakacje Carrefour, jako pierwsza sieć handlowa zaprosił klientów w całym kraju do korzystania z możliwości zakupów produktów na wagę do swoich wielorazowych opakowań. Firma zachęca też do zakupu owoców i warzyw do własnych woreczków. Teraz dla tych, którzy zapomną swojego woreczka na zakupy, dostępna jest alternatywa dla plastikowych toreb foliowych – wielorazowe woreczki wykonane w 100% z bawełny. Stoiska z nimi można znaleźć w pobliżu sekcji z owocami i warzywami. Woreczki są już dostępne we wszystkich hipermarketach i wybranych supermarketach. W ciągu najbliższych kilku tygodni, wielorazowe worki bawełniane będą dostępne we wszystkich hiper- i supermarketach.

Woreczki bawełniane są eko? Zależy od kraju produkcji…

– Znaczne zmniejszenie wykorzystania torebek jednorazowych z tworzyw sztucznych to cel, który chcemy zrealizować wspólnie z klientami dla dobra naszej planety. Dlatego też wprowadziliśmy naturalne, w pełni bawełniane woreczki na warzywa i owoce, które klienci, mogą zakupić jeżeli w trakcie ich wizyty w sklepie okaże się, że zapomnieli swojej torebki wielokrotnego użytku. To rozwiązanie wprowadziliśmy w listopadzie w sklepie Carrefour Bio. Widzimy, że klienci chętnie z niego korzystają i przyczyniają się do walki z jednorazowym plastikiem – mówi Barbara Kowalska, Dyrektor ds. Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Carrefour Polska.

Redakcja RaportCSR popiera wszelkie działania mające na celu zmniejszenie ilości plastiku zużywanego przez człowieka. Zwłaszcza jeśli woreczki wielorazowe są produkowane lokalnie – wtedy ich ślad węglowy jest niewielki.