STOP food waste day – dzień, w którym przestaliśmy marnować żywność

Choć dopiero co świętowaliśmy Dzień Ziemi, dziś (28.04) obchodzimy dzień, w którym przestaliśmy marnować żywność. STOP food waste day, bo o tym święcie mówimy, nie ma jeszcze oficjalnej polskiej nazwy, ale to dobry moment, by przyjrzeć się skali marnowania. Too Good To Go podpowiada jak zmienić swoje nawyki, aby rozwiązać jeden z największych problemów współczesnego świata.

Powodów, aby rozmawiać o skali marnowania i podjąć działania jest co najmniej kilka. Przede wszystkim warto spojrzeć na liczby. Na całym świecie, aż ⅓ wyprodukowanego jedzenia, nie trafia na nasze stoły. Osiągnęliśmy tym samym zawrotną prędkość wyrzucania 51 ton w każdej sekundzie. W przeliczeniu na gotówkę każdego roku w koszu ląduje 2,6 biliona dolarów – to ponad 4 krotność PKB Polski!

Powagi sytuacji dodaje fakt, że samo wyrzucane jedzenie odpowiada za 8-10% emisji gazów cieplarnianych (IPCC). Na szczęście każdy z nas może w prosty sposób zadbać o klimat.

Zmieniaj świat od (własnej) kuchni

Zwykliśmy nie wierzyć w nasz indywidualny wpływ na losy świata, natomiast w kwestii żywności, jesteśmy kluczowym ogniwem łańcucha. W Polsce marnujemy rocznie 4,8 mln ton jedzenia, z czego 60% w naszych domach, a w czołówce najczęściej wyrzucanych produktów znajdują się: pieczywo (62,9%), świeże owoce (57,4%), warzywa (56,5%), wędliny (51,6%) oraz napoje mleczne (47,3%). Tym samym, zmieniając codzienne nawyki, możemy ograniczyć tę ilość o blisko 3 miliony ton.

Małymi krokami do wielkiego celu

Wyzwanie, przed jakim stoimy, tj. ograniczenie o połowę ilości zmarnowanego jedzenia do 2030 roku, może wydawać się nieosiągalne, ale jak przekonują eksperci Too Good To Go, metoda małych kroków sprawdzi się doskonale:

  • Zasada 4P: planuj, przetwarzaj, przechowuj, podziel się. Zanim pójdziesz na zakupy, sprawdź, co masz w lodówce i szafkach, następnie sporządź listę zakupów. Nie wahaj się tworzyć nowych dań z wczorajszego obiadu, kreatywne przetwarzanie nada nowy smak znanym potrawom. Odpowiednie przechowywanie jedzenia zapewni mu dłuższą świeżość, a gdy nadal masz za dużo w lodówce, sprawdź, czy w Twojej okolicy działa Jadłodzielnia i zanieś tam swoje nadwyżki.
  • Powąchaj, posmakuj, obejrzyj: aż 64% Polaków nie rozumie oznaczeń dat ważności, dlatego, zanim coś wyrzucisz, upewnij się, czy na pewno nie można tego produktu zjeść. Data “najlepiej spożyć przed” oznacza datę gwarantowanej idealności produktu pod względem smakowym i estetycznym, ale nadal po tym terminie, choć nie tak piękny, może nadawać się do zjedzenia. Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nie wypił mleka kilka dni po terminie.
  • Używaj aplikacji do ratowania jedzenia: od ponad roku na terenie Polski działa aplikacja Too Good To Go, która pozwala uratować przed zmarnowaniem jedzenie z miejsc takich, jak: piekarnie, restauracje, cukiernie, sklepy, warzywniaki, sieci handlowe czy kawiarnie. Wystarczy zarezerwować paczkę-niespodziankę za ⅓ regularnej ceny i odebrać o podanej godzinie. W ten prosty sposób już 957 278 posiłków znalazło swoich szczęśliwych odbiorców. Przynosząc wymierny zysk Planecie w postaci niezmarnowanych emisji 2 393 ton CO2e. To roczne emisje 307 mieszkańców Polski.

Źródło: Too Good To Go