Nie wzywajmy do ograniczania produkcji żywności w Europie, a bardziej do tego, aby jej nie marnować – mówi Stefan Krajewski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odpowiadając na pytanie, czy słuszne są wezwania do ograniczenia produkcji żywności w Europie.
Minister podkreślił, że rolnicy starają się produkować przy maksymalnym poszanowaniu środowiska, lecz unijne dyrektywy nie mogą nakładać obowiązków nie do udźwignięcia. Odpowiadał też jeszcze inne pytania: Jak możemy uporać się z nadmierną konsumpcją? Jakie znaczenie ma dla rolnictwa pozyskiwanie zielonej energii? Jakie są największe wyzwania przed którymi stoi polskie rolnictwo? Z czego wynikają protesty rolników?
Z Ministrem Stefanem Krajewskim rozmawialiśmy podczas III Kongresu ESG – Liderzy Zrównoważonego Rozwoju – Europa, tuż po zakończeniu debaty „Zrównoważona konsumpcja – czyli o krętej drodze do Gospodarki Obiegu Zamkniętego” z udziałem Pana Ministra.