IKEA: Segregowanie odpadów to nic trudnego

IKEA_Rationell_szufladaSegregując odpady nie tylko dbamy o środowisko, ale również możemy sporo zaoszczędzić. W związku ze zmianami, które wchodzą od 1 lipca 2013, za śmieci sortowane zapłacimy mniej niż za zmieszane. To doskonała okazja, aby segregacja stała się naturalnym nawykiem każdego z nas. Sposobem na wypracowanie ekologicznych zachowań może być stworzenie prostego domowego systemu sortowania odpadów – informuje IKEA.

Najwygodniejszym miejscem do prowadzenia selektywnej zbiórki odpadów jest kuchnia, w której produkujemy ich najwięcej. Organizację systemu sortowania zacznijmy zatem od wydzielenia w niej miejsca na składowanie odpadów, które nie nadają się do ponownego przetworzenia oraz na te podlegające recyklingowi. Blisko zlewozmywaka umieśćmy oddzielny, większy kosz na śmieci zmieszane, nie nadające się do recyklingu, takie jak tłusty czy zabrudzony papier, zużyte chusteczki czy resztki wędlin, mięsa i ryb. Jeśli posiadamy działkę lub ogródek warto też pomyśleć o kompostowniku, do którego wyrzucać będziemy kuchenne odpady organiczne, czyli np. resztki warzyw, owoców, fusy z kawy czy herbaty. Na odpady biodegradowalne przyda się oddzielny kosz, który ze względów higienicznych powinien być wyposażony w pokrywkę. Odpady nieorganiczne, przeznaczone do ponownego przetworzenia, powinny być dokładnie oczyszczone i suche. Jeżeli nie mamy wystarczająco dużo miejsca pod zlewem, pojemniki możemy umieścić np. w jednej z dolnych szafek kuchennych. Dzięki takiemu rozwiązaniu segregacja będzie mniej czasochłonna i bardziej komfortowa.

– Dobór różnego rodzaju pojemników pozwoli nam łatwo oddzielić od siebie poszczególne frakcje. Świetnie sprawdzą się tu systemy do segregacji składające się z różnej wielkości plastikowych koszy, które w łatwy sposób można dopasować do przestrzeni pod zlewem, ale nie tylko – jeżeli umieścimy je na specjalnej wysuwanej tacy, łatwiej będzie je wyjąć i przenieść z miejsca na miejsce  – mówi  Robert Kowalski, Kierownik działu Mebli Kuchennych IKEA Kraków.

Wielkość pojemników dobrze jest dopasować do ilości produkowanych odpadów – kosze na odpady, których wyrzuca się najwięcej, powinny być największe i łatwo dostępne. Warto też odpowiednio opisać poszczególne pojemniki, na przykład poprzez umieszczenie na nich naklejek, tak aby wszyscy domownicy wiedzieli, które odpady gdzie wyrzucać.

Gdy brakuje miejsca w kuchni

Ograniczona przestrzeń w kuchni wcale nie musi być przeszkodą w segregacji śmieci. Czyste i suche odpady są bezzapachowe, dlatego pojemniki i torby z posortowanymi elementami można przechowywać również w innym miejscu – korytarzu, pomieszczeniu gospodarczym, garażu czy na balkonie.

– Specjalne systemy do przechowywania odpadów z frakcji suchej, czyli papieru, metalu, tworzywa sztucznego i szkła, mogą być umieszczone w dowolnej szafce. Na przykład kosze z serii RATIONELL dopasowane są rozmiarem do szafek o szerokości 40, 60 lub 80 cm. Z kolei pojemniki SORTERA z praktyczną przykrywką otwieraną od frontu można ustawiać jeden na drugim – mówi Robert Kowalski. – Sporo miejsca zaoszczędzimy też dzięki zawieszanym na ścianie pojemnikom RETUR czy torbom do sortowania odpadów suchych DIMPA – dodaje.

Podczas segregowania należy pamiętać o oddzieleniu od siebie elementów wykonanych z różnych materiałów i o zgniataniu plastikowych butelek. Nie możemy też zapominać o wydzieleniu miejsca na odpady niebezpieczne (np. baterie lub przeterminowane leki), które powinniśmy oddawać do specjalnych punktów zbiórki selektywnej.

Zasady segregacji

Planując domowy system sortowania śmieci warto zapoznać się z informacjami na temat sposobu zarządzania odpadami, jaki obowiązuje w naszej gminie czy osiedlu. Dzięki temu dowiemy się, na ile frakcji powinniśmy sortować odpady oraz które śmieci mają trafiać do poszczególnych pojemników. Zgodnie z normami obowiązującymi w Krakowie w domach jednorodzinnych wszystkie odpady do selektywnej zbiórki należy wrzucić do żółtego worka, a odpady mieszane do niebieskiego kosza na śmieci. W zabudowie wielorodzinnej zostaną natomiast ustawione specjalne pojemniki: żółty – na papier, metal, tworzywa sztuczne i opakowania po sokach, mleku, itp., zielony – przeznaczony na szkło oraz pojemnik niebieski – na odpady zmieszane.

Źródło: IKEA