Tytułowej myśli dowodził w wywiadzie udzielonym dla magazynu „Raport ESG” poseł Marek Sawicki, były Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Opisał system biogazowni, które mogą być potężnym źródłem energii, wytłumaczył też, jakie znaczenie ma gleba dla powstrzymywania suszy czy zwiększania produkcji żywności.
Oczywiście w rozmowie pojawiło się więcej wątków, na przykład kwestii zagrożenia klęską głodu w Afryce lub sprawy zbiorników retencyjnych niwelujących skutki suszy. Znalazła też swoje miejsce sprawa zdrowia na wsi, w tym badań przesiewowych, o których mówił prof. Henryk Skarżyński, dyrektor Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu oraz Światowego Centrum Słuchu w Kajetanach, podczas zorganizowanego przez posła Sawickiego Kongresu „Polska Wieś XXI”. Instytut ESG zorganizował podczas Kongresu panel strategiczny pt. „Zrównoważone rolnictwo a bezpieczeństwo żywnościowe w nowej sytuacji geopolitycznej”. Partnerem panelu była sieć popularnych sklepów franczyzowych Żabka Polska.
Cały, obszerny wywiad można przeczytać w drugim numerze magazynu „Raport ESG” który jest dostępny w salonach Empiku.
Wydawcą „Magazynu ESG” jest Fundacja im. XBW Ignacego Krasickiego.