Wyborne wina i sery z Portugalii dostępne będą w sieci sklepów Biedronka od 30 października. To doskonała okazja, aby degustować znakomite wina z takich rejonów jak Alentejo, Lisboa czy Setubal. Wina te znakomicie będą komponować się z tradycyjnymi polskimi potrawami mięsnymi, jak i z kuchnią śródziemnomorską.
Portugalia słynie z różnorodności regionów winiarskich. Niezaprzeczalnym ich atutem jest doskonała relacja ceny do jakości. W ramach oferty „Z portugalskich winnic” klienci sieci sklepów Biedronka znajdą doskonałe wina z takich regionów jak: Lisboa, Setubal, Alentejo, Douro & Minho, Beiras, Tejo i Madeira.
– Wraz z końcem pięknej złotej jesieni zmieniają się również potrawy na polskich stołach. Pojawiają się na nich grzybowe sosy, dziczyzna, mięsne pieczenie i gulasze, pasztety i aromatyczne wędliny, a także ciasta i desery oparte na czekoladzie i bakaliach. Takie menu potrzebuje odpowiedniego towarzystwa – odpowiedniego smakiem i charakterem wina. Portugalskie winnice fundują nam wina gotowe do tego, aby wesprzeć również polskie przysmaki – przekonuje Tomasz Kolecki-Majewicz, wielokrotny mistrz polski sommelierów i posiadacz prestiżowego ASI Diploma.
Wśród portugalskich specjałów kulinarnych dostępne będą wyśmienite sery: ser kozi Palhais de Portugal, lekko solony, o oryginalnym, intensywnym smaku, a także ser Saloio Gourmet w dwóch wersjach: kozi dojrzewający z ziarnami czarnego pieprzu oraz dojrzewający z mleka krowiego, koziego i owczego.
Oferta win przygotowana została przy współpracy z sommelierem Tomaszem Koleckim – Majewiczem. Wybór win ułatwiają opisy zamieszczone w folderze oraz specjalne oznaczenia, odnoszące się do głównych cech wina określających jego: budowę, rześkość, słodycz, taniczność i aromatyczność.