Pomyśl zanim wyrzucisz – współpraca marki Whirlpool i Banków Żywności

Whirlpool od września br. wspiera akcję „Nie marnuj jedzenia” prowadzoną przez Federację Polskich Banków Żywności. Głównym założeniem współpracy jest wspólna edukacja w temacie niemarnowania żywności oraz jej prawidłowego przechowywania.
W ramach kooperacji zostały zorganizowanie czterodniowe warsztaty, podczas których szef Akademii Kulinarnej Whirlpool – Marco Ghia – przeprowadził szkolenie dla Kadry Banków Żywności, którego głównym tematem było ekonomiczne gotowanie. Wspólnie został opracowany także poradnik poświęcony niemarnowaniu żywności zawierający informacje o skali marnowania jedzenia na świecie. Będzie on dystrybuowany przez 32 Banki Żywności zrzeszone w Federacji.

W dniach 10-11 oraz 14-15 września br. w Akademii Kulinarnej Whirlpool, mieszczącej się w Soho Factory przy ul. Mińskiej 25 w Warszawie, przeprowadzone zostały warsztaty dla 33 osobowej grupy koordynatorów Działań Towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, realizowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.  Celem warsztatów było podniesienie kompetencji trenerskich uczestników w zakresie ekonomicznego gotowania, planowania zakupów, a w rezultacie niemarnowania żywności i jej wartości odżywczych. Spotkania przeprowadził Marco Ghia, Szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie.  Uczestnicy warsztatów zdobyli wiedzę, dzięki której będą mogli ją przekazywać dalej osobom potrzebującym  na terenie całej Polski.

Whirlpool i Federacja Polskich Banków Żywności przygotowały  wyjątkowy poradnik pt. „Jak nie marnować żywności”. To kompendium wiedzy, w którym zostały zawarte najważniejsze wskazówki oraz rady: jak zredukować liczbę wyrzucanego jedzenia, w jaki sposób je zaoszczędzić oraz jak odpowiednio przechowywać produkty. W poradniku znajdują się również informacje na temat skali marnowania jedzenia na świecie, a także terminach przydatności do spożycia. Broszurę wzbogacają przepisy Marco Ghia, pokazujące jak wyjątkowe i smaczne dania można ugotować z resztek, unikając dzięki temu wyrzucania np. czerstwego chleba. . Każdy z uczestników warsztatów dostarczy pakiety poradników do Banku Żywności i partnerskich organizacji charytatywnych w swoim regionie.

„Współpraca z Bankami Żywności to dla firmy Whirlpool niesamowite doświadczenie. Połączyliśmy siły w temacie przechowywania żywności, który zarówno nam jak i Federacji jest bardzo bliski. Zdajemy sobie sprawę, jak dużą rolę odgrywa w prowadzeniu gospodarstwa domowego, dlatego nasze lodówki z nowej linii Supreme No Frost są wyposażone dwa niezależne systemy No Frost – osobny dla chłodziarki i osobny dla zamrażarki. To innowacyjne rozwiązanie zapewnia idealną kontrolę temperatury oraz optymalny poziom wilgotności w chłodziarce, dzięki czemu na ściankach lodówki nie osadza się szron, a przechowywana żywność pozostaje dłużej świeża i nie wysycha.” – mówi Beata Trzcińska Brand & Digital Team Leader – Whirlpool Polska