Od pola do stołu – czyli jak ma wyglądać zrównoważony system żywnościowy? (webinar)

Zapraszamy na webinar I Kongresu ESG: “Od pola do stołu – czyli jak ma wyglądać zrównoważony system żywnościowy?”. Wydarzenie odbędzie się 18 maja 2022 r. (środa) o 12:00.

Wydarzenie będzie transmitowane online na Facebooku: https://fb.me/e/5kbHeLcKL oraz na kanale Fundacji im. XBW Ignacego Krasickiego w serwisie YouTube: https://www.youtube.com/c/FundacjaXBW/

Podczas webinaru zaproszeni eksperci dyskutować będą o:

• Kluczowych wyzwaniach dla rolnictwa i przetwórstwa w zakresie ESG
• Jak przeprowadzić transformację produkcji i konsumpcji żywności, by zmniejszyć ślad środowiskowy systemów żywnościowych i wzmocnić odporność na kryzysy, także geopolityczne?
• Jak zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe?
• Zrównoważony system żywnościowy – zrównoważona produkcja, niedroga żywność, zrównoważona konsumpcja, ograniczanie strat i marnotrawienia żywności, polepszenie dobrostanu zwierząt

Eksperci zaproszeni do dyskusji:

• Robert Telus, przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• Marek Chibowski – Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
• Andrzej Gantner, Wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności

  • Jacek Janiszewski, były minister rolnictwa, organizator Welconomy in Toruń
    • Marcin Mucha – Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin

Moderator: Damian Kuraś, dyrektor Instytutu ESG, wiceprezes Fundacji im. XBW Ignacego Krasickiego

Webinar objęty został patronatem honorowym Wiceprezesa Rady Ministrów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Henryka Kowalczyka.