Nestlé pomaga studentom zdobyć doświadczenie

Nestlé Polska S.A. już trzeci rok z rzędu zaprasza do współpracy studentów i absolwentów do 26. roku życia oraz uczelnie wyższe z całej Polski. Celem firmy jest wspieranie młodych w ich pierwszych doświadczeniach zawodowych oraz wspólne budowanie świadomości na temat racjonalnego żywienia i zdrowego stylu życia wśród Polaków. W tym roku zadaniem, jakie czeka młodych pasjonatów zdrowia, jest zaprojektowanie inicjatywy, która zachęci kobiety w ich najbliższym otoczeniu do refleksji nad swoim codziennym żywieniem oraz aktywnością fizyczną i być może skłoni do zmian. Patronem honorowym akcji jest Ministerstwo Sportu i Turystyki.
Projekt rozwija się na zasadzie kuli śnieżnej – w pierwszej edycji konkursu zadaniem uczestników była zmiana nawyków żywieniowych jednostki, w drugiej – rodziny, a teraz będzie to całe społeczeństwo. Młode osoby mają bardzo wiele ciekawych pomysłów, natomiast gminy często dysponują środkami, które chciałyby przeznaczyć na poprawę jakości życia swoich mieszkańców, ale nie wiedzą, jak to zrobić. Wierzymy, że nasz tegoroczny projekt będzie brakującym ogniwem, które połączy te dwie grupy i przyniesie wiele pozytywnych zmian – mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. i koordynatorka 3. edycji konkursu.

W poprzednich edycjach konkursu, studenci i absolwenci pomagali Natalii Honoracie Witalnej, awatarowi wytworzonemu na potrzeby konkursu. W tym roku to ona, w roli asystentki Starszej Specjalistki ds. Żywienia Agnieszki Piskały, będzie służyła poradami oraz wspierała ich w diagnozowaniu potrzeb lokalnych społeczności i projektowaniu inicjatyw budujących świadomość w obszarze żywienia i zdrowia.

W konkursie zostanie wyłonionych jedenastu laureatów, którzy otrzymają możliwość rozwoju i zwiększenia kompetencji zawodowych. Trzech autorów najlepszych prac odbędzie staże w Nestlé, natomiast ośmiu kolejnych weźmie udział w szkoleniu z autoprezentacji przeprowadzonym przez agencję PR Synertime oraz wystąpi z własną prelekcją podczas ogólnopolskiej konferencji naukowej Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego w Rogowie. Założeniem projektu jest też pomoc uczelniom, kształcącym specjalistów z obszarów żywienia, zdrowia i CSR (Społecznej Odpowiedzialności Biznesu), w realizacji innowacyjnych projektów dydaktycznych, istotnych z punktu widzenia ich rozwoju. Ta uczelnia, której studenci uzyskają łącznie najwięcej punktów z ocen prac konkursowych, otrzyma grant naukowy o wartości 15 tys. zł. Dodatkowo firma wesprze autorów najlepszych prac we wprowadzeniu ich pomysłów w życie.

Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, magazynu Eurostudent oraz Europejskiego Forum Studentów AEGEE, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health & Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie.

Więcej informacji na temat III edycji projektu znajduje się na facebook.com/NestlePolskaNHW oraz www.nestle.pl.