Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci, czyli Biedronka chce wychować świadomych, zdrowych konsumentów

Ostatnie lata pokazują zmianę trendów konsumenckich na rynkach światowych. Klienci wielkich sieci szukają produktów i usług, które będą odpowiedzią na ich nowe potrzeby – życia w zgodnie z naturą, ekologią i własnym organizmem. Za tymi nowymi trendami podążają największe firmy handlowe i usługowe na świecie, dostosowując swoje oferty do nowych realiów. W Polsce najbardziej widoczne jest to w segmencie handlowym. Sieci detaliczne coraz częściej stawiają nie tylko na dopasowanie swojej oferty, ale także wychodzą z inicjatywą edukacyjną. Liderem w tym przypadku jest sieć Biedronka.

Pod koniec lutego ta największa sieć handlowa w Polsce uruchomiła nowy projekt pod nazwą „Zielona kraina”. To bezpłatne warsztaty dla uczniów IV klas szkół podstawowych, które mają na celu pokazanie dzieciom jak należy konstruować zbilansowane, zdrowe posiłki. Organizatorzy wychodzą z założenia, że wczesna edukacja dzieci jest najlepszym sposobem na budowanie ich prawidłowych nawyków. I mają rację.

Inicjatywa Biedronki jest nie tylko dobra, ale wręcz niezwykle potrzebna – zwłaszcza w świetle alarmujących wyników badań opublikowanych przez Instytut Żywności i Żywienia. Wynika z nich, że dzieci w Polsce tyją w zastraszającym tempie – najszybciej w Europie. Już 22,3 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub jest otyłych. Jeśli ten trend będzie dalej się utrzymywał to efekty będą zatrważające. To najwyższy czas, żeby zająć się tym problem.

Z rozwiązaniem przychodzi właśnie sieć Biedronka. Projekt „Zielona kraina” realizowany jest przez Jeronimo Martins Polska (właściciela Biedronki) w partnerstwie z firmą Green Factory Holding, a patronat nad przedsięwzięciem sprawuje IŻZ. Na przeprowadzanych w różnych miastach zajęciach dzieci uczą się zarówno teorii, jak i praktyki. Dowiadują się czym są cukry proste, minerały czy witaminy, jaki jest ich wpływ na ludzki organizm i jakie są ich wartości odżywcze. Razem z ekspertami uczą się przygotowywać owocowo-warzywne koktajle, sałatki i zdrowe słodycze. Warsztaty obejmują interaktywne pogadanki dotyczące zasad prawidłowego żywienia, wspólne przygotowywanie posiłków ze świeżych owoców i warzyw, prezentację zawodu dietetyka i kucharza oraz gry i zabawy edukacyjne.
Program warsztatów jest zgodny z podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych, wpisuje się też w założenia projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”.

Cykl warsztatów „Zielona Kraina” rozpoczął się w lutym br. we Wrocławiu i udział w nim wzięło 1150 czwartoklasistów i 50 nauczycieli. Obecnie warsztaty trwają w Białymstoku, a w najbliższych tygodniach zorganizowane będą także w Kielcach i Poznaniu. Tegoroczna edycja projektu zakończy się tuż przed wakacjami, czyli 23 czerwca. Łącznie w ramach programu „Zielona Kraina” odbędzie się 200 bezpłatnych warsztatów edukacyjnych dla około 4,5 tysiąca uczniów i 200 nauczycieli.