Do 31 marca 2013 roku osoby fizyczne, prywatne firmy, organizacje non-profit oraz instytucje akademickie z całego świata, które prowadzą innowacyjne projekty społeczne, mogą składać aplikacje do konkursu Tworzenia Wspólnej Wartości 2014 (Nestlé Prize in Creating Shared Value) organizowanego przez Nestlé.
Na zwycięzcę czeka nagroda w wysokości 500 000 franków szwajcarskich (ok. 530 000 dolarów) na ich rozwój. Do konkursu można zgłaszać inicjatywy prowadzone w jednej z trzech dziedzin: walki z problemami żywienia, dostępu do wody pitnej lub rozwoju obszarów wiejskich. Więcej informacji znajduje się na www.nestle.com.
„Wiele instytucji w Polsce angażuje się w działania mające na celu ochronę środowiska, pomoc potrzebującym czy budowanie świadomości w ważnych społecznie obszarach. Niezależnie od tego, czy są to działania na skalę lokalną, krajową czy też globalną, każda taka inicjatywa przyczynia się do polepszania naszej jakości życia. Niestety bardzo często z powodów finansowych projekty nie mają szansy w pełni rozwinąć swojego potencjału. Nagroda Nestlé daje nie tylko możliwość kontynuowania, czy poszerzenia obecnie prowadzonych działań, ale przede wszystkim jest okazją do pokazania światu swojego pomysłu na Tworzenie Wspólnej Wartości” – mówi Iwona Konstanty, Młodszy Kierownik ds. Komunikacji Korporacyjnej Nestlé Polska S.A.
Założeniem trzeciej już edycji Nagrody Nestlé w dziedzinie Tworzenia Wspólnej Wartości jest wyróżnienie wybitnie innowacyjnego projektu, prowadzonego w jednej z trzech dziedzin: walki z dostępem do wody pitnej, problemami żywienia lub rozwoju obszarów wiejskich, który:
– dowiódł swojej wartości podczas prowadzenia go na małą skalę,
– zostanie uznany za możliwy do rozbudowania na większą skalę lub zreplikowania na innych obszarach (innych społecznościach, placówkach),
– ma obiecujące skutki społeczne,
– jest zbudowany na solidnym i trwałym modelu biznesowym.
Realizowany projekt, zgłoszony do konkursu w ramach wyszczególnionych 3 dziedzin, może dotyczyć:
– żywienia – poprawy dostępu do żywności i żywienia, programów edukacji żywieniowej, innowacji w zakresie opieki zdrowotnej, itp.
– wody – poprawy dostępu do czystej wody, ochrony zasobów wodnych, zarządzania ściekami, wodą, kanalizacją i higieną, itp.
– rozwoju obszarów wiejskich – rozwoju lokalnego rolnictwa, zrównoważonego rolnictwa, rozszerzania usług rolniczych, itp.
Źródło: Nestle