Janusze czy anioły biznesu? Polacy oceniają swoich przełożonych

 Serwis kariery InterviewMe.pl przeprowadził badanie „Janusze czy anioły biznesu? Polacy oceniają swoich szefów”, w którym zapytano 1181 respondentów o relacje ze swoim przełożonym / przełożoną.

Ankieta wykazała, że 71% polskich szefów ma dobre stosunki ze swoimi pracownikami. Niestety jednocześnie prawie połowa (47%) Polaków uważa, że polscy szefowie prezentują niższą kulturę pracy w porównaniu do ich zagranicznych odpowiedników. Na dodatek aż 58% badanych twierdzi, że praca w polskiej firmie oznacza gorsze warunki pracy niż w firmie zagranicznej.

Okazuje się, że aż 43% pracodawców zatrudnia rodzinę lub znajomych, chociaż według oceny 67% ankietowanych, ci ludzie są w gruncie rzeczy osobami kompetentnymi. Jednocześnie aż 39% Polaków nie ma zaufania co do tego, że ich szef prowadzi dobrze swój biznes.

Wydaje się, że Polacy mają bardzo wysoką świadomość roli przełożonego i oceniają jego pracę jako ciężką i wymagającą, w tym obarczoną dużym stresem. Prawdopodobnie częściowo z tego bierze się szacunek do przełożonych. Fakt, że ponad połowa z nas nigdy nie chciałaby przejąć roli czyjegoś szefa, potwierdza, że uznajemy ją za w jakimś stopniu obciążającą. — uważa autorka badania, Marta Rojewska.

 

Badanie ujawniło także występowanie nagannych zachowań wśród polskich przełożonych:

  • Kontaktowanie się (w sprawach zawodowych) po godzinach pracy (43%)
  • Przeklinanie w obecności pracowników (33%)
  • Kontaktowanie się (w sprawach zawodowych) w czasie wakacji (31%)
  • Krzyczenie na pracowników (28%)
  • Złe traktowanie pracowników (21%)
  • Komentowanie poglądów pracowników (16%)
  • Kierowanie aluzji seksualnych do pracownic / pracowników (13%)
  • Komentowanie orientacji seksualnej pracowników (9%).

Warto zauważyć, że złe zachowania szefów, takie jak np. wyzywanie pracowników, zdarzają się najczęściej w branży gastronomicznej.

 Badanie InterviewMe ujawnia, że polscy szefowie są w większości darzeni przez swoich pracowników szacunkiem i mają z nimi dobry kontakt. Uwagę zwraca jednak fakt, że w gastronomii relacje między przełożonymi a zatrudnionymi nie tylko są znacznie gorsze niż w innych branżach, lecz także łatwo się w nich dopatrzeć przejawów mobbingu. Dość zaskakujące wydaje się również to, że co piąty Polak jest gotowy usprawiedliwić stresem naganne i agresywne zachowania szefa. — zauważa Wojciech Martyński, ekspert kariery w InterviewMe.
  • Aż 54% badanych nie chciałoby być czyimś szefem / szefową.
  • Do strachu przed swoim szefem przyznaje się 14% badanych.
  • Prawie 80% ankietowanych deklaruje, że odeszłoby z dobrze płatnej pracy, gdyby szef się nich wyżywał.
  • Co piąty badany uważa, że duża odpowiedzialność i potencjalnie związany z nią stres są wytłumaczeniem dla przemocowych zachowań wobec pracowników.
  • Wśród pracowników gastronomii, aż 30% boi się swojego szefa, a 20% słyszy od przełożonego wyzwiska.
  • Co czwarty Polak ma trudności z uzyskaniem od szefa zgody na urlop w zaplanowanym przez siebie terminie.
  • W ogromnej większości (73%) jesteśmy zdecydowani odejść nawet z bardzo dobrej pracy, jeśli szef traktuje nas źle (wyżywa się na nas).

Szczegółowe wyniki badania „Janusze czy anioły biznesu? Polacy oceniają swoich szefów” można znaleźć tutaj.