Tradycyjnie w okresie przedświątecznym jednym z najważniejszych tematów staje się wigilijny karp. Media spekulują na temat tegorocznych cen, zastanawiają się również, czy dostawcy ryb poradzą sobie ze wzmożonym popytem. Ważnym tematem jest również kwestia właściwego traktowania karpi. Obrońcy praw zwierząt od lat apelują o ucywilizowanie tego procesu – możemy przeczytać w najnowszym wpisie na blogu Jacka Janiszewskiego.
Według obowiązującego w Polsce prawa, sposób pakowania musi uwzględniać dobrostan zwierząt oraz wykluczać narażanie ich na niepotrzebne cierpienie. Elementem tych działań jest m.in. odpowiednie przechowywanie żywych ryb w zbiornikach wodnych sklepie oraz ich transport od placówki handlowej do klienta. Symbolem dzisiejszych czasów jest także wykorzystywanie funduszy UE do wsparcia programów promujących produkcję i spożycie karpia, takie jak np. zainicjowany kilka lat temu projekt „Pan Karp” – zauważa Janiszewski.
Więcej: jacekjaniszewski.blog.pl