Glovo Polska i Bank Żywności SOS w Warszawie świętują rocznicę wspólnego projektu Centrum Dostaw Społecznych.
Dzięki tej inicjatywie w stolicy działa Punkt pod Parasolem, gdzie trafia żywność od największych sieci handlowych w Polsce i innych darczyńców, by następnie zostać przekazaną najbardziej potrzebującym. To modelowy przykład, jak technologia i odpowiedzialność społeczna łączą siły, by realnie zmieniać świat na lepsze.
W pierwszym roku działania projektu Centrum Dostaw Społecznych przekazano ponad 60 000 kg żywności, co przełożyło się na 120 000 posiłków dla blisko tysiąca osób. Projekt umożliwił magazynowanie i redystrybucję nadwyżek żywności z lokalnych sklepów, od producentów żywności, przeciwdziałając ich marnowaniu.
Glovo Access
- – Osoby starsze, schorowane czy takie, które mają problem z mobilnością (np. samotne matki z dziećmi) mogą liczyć na dostawę żywności z Punktu wprost do domu dzięki kurierom współpracującym z aplikacją Glovo. W projekcie wykorzystujemy platformę Glovo Access, która umożliwia darmowe dostawy dla organizacji pozarządowych. Platforma jest pomocnym narzędziem także w sytuacjach, w których paczki są dostarczane przez opiekunów z pomocy społecznej – mówi Małgorzata Żurowska Impact & Sustainability Lead w Glovo.
- – Dzięki Glovo Access koszty i organizacja dostawy są w pełni po stronie Glovo, a opiekun może lepiej wykorzystać swój czas, np. na wsparcie, rozmowę lub po prostu spędzenie czasu z podopiecznym. Dzięki wykorzystaniu platformy Glovo Access udało się zrealizować ponad 500 darmowych dostaw żywności bezpośrednio pod drzwi osób potrzebujących – Projekt Centrum Dostaw Społecznych pokazuje, jak połączenie nowoczesnych technologii z zaangażowaniem społecznym może przynieść realne korzyści wspólnocie i przyczynić się do walki z marnowaniem żywności – podkreśla dodatkowo Małgorzata Żukowska.
Punkt pod Parasolem – tutaj zaczyna się walka z marnowaniem żywności!
Zgodnie z raportem „Nie Marnuj Jedzenia 2024” aż 45% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. Choć liczba osób deklarujących, że nie marnują żywności, znacząco wzrasta, to wciąż każdego roku na śmietnik trafia aż 5 milionów ton jedzenia. Eksperci podkreślają, że konieczne są nowe inicjatywy, które pozwolą uratować tę żywność i przekazać ją tym, którzy jej najbardziej potrzebują. Punkt pod Parasolem to pierwsze takie miejsce, w którym paczki z żywnością trafiają bezpośrednio do osób potrzebujących.
- – Od pierwszego dnia działania Punktu do tej pory udało nam się przekazać ponad 173 tys. kg żywności. Takie punkty są bardzo potrzebne, ponieważ każdego miesiąca odwiedza nas od 800 do 1 tys. osób, w tym zarówno osoby korzystające z Punktu regularnie, jak i nowe, które dowiadują się o tym miejscu od znajomych lub poprzez naszą stronę internetową. Gdy tylko mamy wystarczającą ilość żywności, zawsze staramy się ją dzielić i przekazywać dalej. podkreśla Agnieszka Deja, Wiceprezeska Zarządu Banku Żywności SOS w Warszawie.
- – W Polsce, gdzie wciąż marnujemy ogromne ilości jedzenia, a jednocześnie ponad 6% społeczeństwa żyje poniżej progu ubóstwa, każde uratowane kilogramy żywności mają ogromne znaczenie. Centrum Dostaw Społecznych jest przykładem, że współpraca NGO z biznesem może przynosić realne korzyści. Glovo Polska nie tylko dostarczyło nam swoje technologiczne know-how, ale także zaangażowało się w naszą misję – przeciwdziałania marnowaniu żywności i pomocy dla osób najbardziej potrzebujących. Dzięki wsparciu Glovo mogliśmy dotrzeć z pomocą do setek osób, które inaczej mogłyby zostać pominięte – dodaje Agnieszka Deja.
Projekt Centrum Dostaw Społecznych to przykład innowacyjnej współpracy między sektorem biznesowym i organizacją pozarządową. Glovo, zamiast budować od podstaw, wspólnie z Bankiem Żywności SOS w Warszawie, z wykorzystaniem rozwiązań technologicznych rozwinęło istniejący Punkt pod Parasolem. Umożliwia to bardziej efektywnie odpowiadać na realne potrzeby społeczności lokalnej.