Aplikacja The Bar World of Tomorrow pomoże gastronomii być zero waste

Po długiej i trudnej dla branży przerwie spowodowanej lock-downem, znów otworzyły się wnętrza lokali gastronomicznych. Goście wracają do ulubionych miejsc, a ich właściciele stają przed szeregiem wyzwań, finansowych, kadrowych i środowiskowych. Aplikacja The Bar World of Tomorrow podpowie, jak przygotowywać koktajle w duchu zero waste, oszczędzając pieniądze i ograniczając zużycie surowców.

 

The Bar World of Tomorrow ma na celu rozpowszechnienie proekologicznych i odpowiedzialnych praktyk barmańskich. Uwzględnia wiele aspektów pracy baru: od użycia świeżych składników, przez odpowiedzialne serwowanie alkoholu, po świadome zarządzanie odpadami. Jest to cykl bezpłatnych szkoleń, z wieloma prostymi wskazówkami na temat zrównoważonego i odpowiedzialnego prowadzenia baru oraz świadomego spożycia alkoholu. Wszystko według idei 5R: Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Respect (Przemyśl, Ogranicz, Wykorzystaj ponownie, Przetwórz, Szanuj). Wdrożenie tych pięciu prostych zasad pomoże zaoszczędzić pieniądze i prowadzić bar w zrównoważony sposób.

Szkolenia podpowiadają, jak w pełni wykorzystywać składniki koktajli, zarządzać lodem, a także segregować odpady. Osadzona na platformie EdApp aplikacja oferuje znacznie więcej niż standardowe kursy – to barwne, interaktywne instruktaże, które zainspirują każdego użytkownika. Zostały one pogrupowane ze względu na zagadnienia, takie jak praca za barem, zarządzanie lokalem, zarządzanie pracownikami, a poruszanie się po platformie jest bardzo intuicyjne, proste i wygodne – mówi Kamila Czaban, S&R and Marketing Projects Manager.

Według ekspertów oraz twórców aplikacji The Bar World of Tomorrow podczas kierowania biznesem gastronomicznym, zwłaszcza w czasach post-pandemicznych, należy brać pod uwagę ekologię, która przestała być chwilową modą, a stała się nieodłącznym elementem życia ludzi.

Jednym ze składników w pracy za barem posiadający niezwykły potencjał zerowaste jest lód – jego umiejętne wykorzystanie, właściwy rodzaj lodu do właściwych koktajli oraz rozsądnie zbudowana karta drinków to elementy pozwalające na duże oszczędności. Dokonując mądrych wyborów możemy zadbać o planetę, jednocześnie obniżając koszty prowadzenia gastronomii. Zadaniem aplikacji jest podpowiadać barmanom, właścicielom restauracji i wszystkim pasjonatom barmaństwa, na co zwrócić uwagę, organizując zarówno codzienną pracę, jak i duży event. W efekcie ograniczamy odpady, oszczędzamy pieniądze, i wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy są coraz bardziej świadomi i identyfikują się z rozwiązaniami zero waste – mówi Maciej Starosolski, Polish Vodka Global Ambassador.

Inicjatywa Bar World of Tomorrow jest wynikiem współpracy pomiędzy Grupą Pernod Ricard, a bezpłatną platformą edukacyjną EdApp – EducateAll, sponsorowaną przez Instytut Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Szkoleń i Badań (UNITAR). Za stronę merytoryczną kilkunastu dostępnych w aplikacji kursów, odpowiadają: Pernod Ricard, Sustainable Restaurant Association oraz ekologiczny duet barmański Kelsey Ramage i Iain Griffiths, znany pod pseudonimem Trash Collective.

W tym roku, The Bar World of Tomorrow została wyróżniona w X edycji rankingu Listki CSR Polityki, jednym z najważniejszych zestawień CSR w Polsce.

Więcej: https://www.edapp.com/course/the-bar-world-of-tomorrow