11 czerwca warszawskie Pole Mokotowskie stanie się kulinarnym centrum stolicy, a zarazem źródłem wielkiej pozytywnej siły, jaka płynie z pomagania innym. To właśnie tam odbędzie się pełna atrakcji impreza dobroczynna z cyklu „Kucharze Dzieciom”, organizowana przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz Targ Śniadaniowy. Zebrane pieniądze zostaną przekazane szkolnym i przedszkolnym stołówkom w dzielnicy.
Mechanizm pomocy przyjęty przez organizatorów wydarzenia jest bardzo prosty. Uczestnicy mogą za niewielką kwotę – 5, 10, 15, 20 lub 25 złotych – skosztować autentycznych produktów od małych wytwórców i dań przygotowanych przez wybitnych restauratorów. Wytwórcy żywności, producenci i szefowie kuchni zaproszeni do projektu biorą w nim udział pro bono, toteż cały zysk zostanie przekazany na zakup sprzętu kulinarnego do stołówek szkolnych, wybranych w porozumieniu z Urzędem Dzielnicy Mokotów. Wszystko po to, aby dzieci mogły lepiej jeść i prawidłowo się rozwijać.
To już czwarte wydarzenie w ramach projektu „Kucharze Dzieciom”, ale pierwsze na taką skalę i z tak wieloma atrakcjami. Wcześniej w tej formule odbyły się trzy imprezy lokalne w szkołach w Gdańsku, w podwarszawskiej Leśniakowiźnie oraz w Będzinie-Łagiszy.
– Wszystkie wydarzenia były ogromnym sukcesem. Zintegrowały ludzi wokół bliskiego i ważnego dla nich celu, dzięki czemu zebraliśmy łącznie około 50 tysięcy złotych na sprzęt kulinarny do stołówek szkolnych – mówi Grzegorz Łapanowski, inicjator akcji „Kucharze Dzieciom” i orędownik zdrowego żywienia. – Imprezą w Warszawie chcemy inspirować inne społeczności do organizowania tego rodzaju akcji charytatywnych u siebie. Zapraszamy wszystkich – i tych, którzy mają ochotę na coś pysznego, i tych, którzy chcą dowiedzieć się czegoś ciekawego. Razem jesteśmy silniejsi i mamy większą moc sprawczą!
Na jeden dzień uznani szefowie opuszczą swoje profesjonalne kuchnie, aby gotować i serwować swoje potrawy w terenie. Na Polu Mokotowskim można spodziewać się m.in. restauracji Tel-Aviv, Salto, Butchery & Wine, Bistro La Cocotte czy też Aïoli Cantine Bar Café Deli. W połączeniu z wystawcami Targu Śniadaniowego, np. Ślimaki Zdrowo Zakręcone, Lemoniady Cichostów i Pani Gilowa, Tłocznia Dobrosz, Pieczywo Kurpiowskie, Gospodarstwo Poślednik czy Stragan Smaków, stworzą niezwykle bogatą ofertę kulinarną. Warto skorzystać z nadarzającej się okazji, aby spotkać tyle świetnych restauracji i wystawców w jednym miejscu, a do tego wesprzeć mokotowskie szkoły.
– Projekt Targu Śniadaniowego od samego początku rozwija się w astronomicznym tempie. Nie tylko za sprawą dobrych sprawdzonych produktów, ale także dzięki mocy jaką daje wspólny posiłek, czas dla bliskich, rodziny i wspaniała atmosfera. Rodzice wielokrotnie przekonali się, że na targu ich pociechy próbują produktów do tej pory omijanych z daleka. Dzieci, obserwując siebie wzajemnie, zdobywają się na kosztowanie nowości tak bardzo potrzebnych w codziennej diecie. Zmiany nawyków żywieniowych to jedno z wyzwań, którym dopingujemy, dlatego bez zastanowienia podjęliśmy wyzwanie, którego celem jest edukacja żywieniowa i przywrócenie szkolnym stołówkom dawnej świetności- komentuje Krzysztof Cybruch pomysłodawca Targu Śniadaniowego.
Podczas wydarzenia będzie można nie tylko spróbować pysznych dań, ale także wziąć udział w pokazach i warsztatach kulinarnych oraz posłuchać wykładów na temat zdrowego żywienia. Coś dla siebie znajdą i dorośli, i najmłodsi uczestnicy imprezy.
Pokazy kulinarne poprowadzą: Agnieszka Kręglicka, Cristina Catese, Magdalena Święciaszek, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Jakubiak, Damian Wawrzyniak, Paweł Serafin oraz pierwszy polski MasterChef Junior Natalia Paździor i finalista programu Kuba Tomaszczyk wraz ze zwycięzcą programu MasterChef Damianem Kordasem. Dzieci będą szkolić swoje talenty kulinarne pod kierunkiem Gosi Molskiej, Michała Molendy, Davida Gaboriaud, Janka Paszkowskiego, wolontariuszy Fundacji Szkoła na Widelcu oraz Katii Roman-Trzaski i instruktorów ze Szkoły gotowania dla dzieci Little Chef. Natomiast w strefie wykładowej odbędą się prelekcje poświęcone różnym aspektom żywienia najmłodszych, prowadzone przez Joannę Białą, Katarzynę Jankowską, autorkę bloga Mama Alergika Gotuje, Ulę Somow, Małgorzatę Mintę oraz Agatę Ziemnicką. Gościem „Kucharze Dzieciom” będzie również Maia Sobczak, ambasadorka kampanii społecznej Lubię Kaszę.
Sobota będzie niewątpliwie bogata w atrakcje, dlatego następnego dnia, 12 czerwca, organizatorzy „Kucharze Dzieciom” zapraszają wszystkich na dzień relaksu po akcji charytatywnej. Na Polu Mokotowskim będzie można zjeść w spokojnej atmosferze i zrobić zakupy u wystawców Targu Śniadaniowego, a zaś Szkoła na Widelcu przeprowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci.
Więcej informacji „Kucharze Dzieciom” można znaleźć na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1567362530224604/