Na poziomie unijnym trwają rozważania o możliwości stworzenia systemu Europejskiego Systemu Handlu Emisjami dla rolnictwa (Ag-ETS) – poinformowała dr inż. Aneta Perzanowska z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Informacje o pracach nad Ag-ETS badaczka przekazała podczas konferencji Narodowe Wyzwania w Rolnictwie, w drugiej części sesji o rolnictwie regeneratywnym. Organizatorem wydarzenia był Farmer.pl.
Czym jest EU ETS?
EU ETS (ang. European Union Emissions Trading System, Europejski System Handlu Emisjami) to unijny system handlu uprawnieniami do emisji działa na zasadzie „pułapów i handlu”. Określa on bezwzględny limit lub „pułap” całkowitej ilości niektórych gazów cieplarnianych, które mogą być emitowane każdego roku przez podmioty objęte systemem. Z czasem limit ten jest obniżany, co sprawia, że łączne emisje się zmniejszają. Więcej o samym systemie przeczytasz TUTAJ.
System ETS1 dotyczy przemysłu i energetyki. ETS2, ma objąć od 2027 lub 2028 r. budownictwo, transport i drobny przemysł, do tej pory nieobjęty opłatami. Polska zabiega o przesunięcie tego terminu.
Metan przeżuwaczy
Opinie dr Anety Perzanowskiej przytacza Farmer.pl. Jak wyjaśniła badaczka SGGW, udział polskiego rolnictwa w całkowitych emisjach gazów cieplarnianych wynosi około 8,5 proc., natomiast w skali Unii Europejskiej około 11 procent. Sektor rolnictwa emituje głównie podtlenek azotu i metan. Pochodzą one z fermentacji jelitowej przeżuwaczy, zagospodarowania odchodów zwierząt jak też nawożenia i przemian azotu w glebach.
Ta debata na SGGW też może Cię zainteresować. Dalsza część tekstu jest pod filmem
Kogo miałby dotyczyć Ag-ETS na początek?
Ekspertka SGGW stwierdziła, że początkowo Ag-ETS miałby dotyczyć głównie gospodarstw, zajmujących się produkcją zwierzęcą. Wynikałoby to z modelu downstream Ag-ETS. Chodzi o rozliczanie się z emisji od poziomu branży mięsnej czy mlecznej do poziomu gospodarstw hodowlanych. Ponadto kwestia Ag-ETS ma dotyczyć konieczności regulowania innych emisji gazów cieplarnianych, związanych z działalnością rolniczą, na przykład nawożenia. Dr Aneta Perzanowska zarazem podkreśliła, że projekt Ag-ETS jest dopiero na etapie analiz i konsultacji. Jest też zbyt wcześnie aby oceniać, czy nowy system doprowadziłby do wzrostu cen żywności.
To też może Cię zainteresować:
https://raportcsr.pl/20-lat-polskiej-wsi-w-unii-europejskiej-konferencja-w-sggw/
https://raportcsr.pl/handel-emisjami-i-cbam-jak-chronic-konkurencyjnosc-europejskiej-gospodarki/
https://raportcsr.pl/technologie-kluczowe-dla-strategii-ue-na-rzecz-neutralnosci-klimatycznej/