Start XI edycji programu – 5 porcji warzyw, owoców lub soku

Z początkiem marca 2021 r. ruszyła kolejna edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, realizowanego przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Już po raz 11. program zachęcać będzie do większego spożycia warzyw, owoców oraz ich przetworów, popularyzując dodatkowo wiedzę o zaletach zbilansowanej diety. W tegorocznej edycji „5 porcji” zaplanowano szereg działań komunikacyjnych, realizowanych online, w prasie, radio i TV. Poprowadzi je agencja PR Hub, wybrana w przetargu do całościowej obsługi projektu.

XI edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku” skierowana jest zarówno do konsumentów, jak też profesjonalistów ze środowiska naukowego (głównie specjalistów ds. żywienia) oraz branży rolno-spożywczej. Wśród aktywności, które zaplanowano z myślą o wszystkich tych grupach, pojawią się współprace z mediami, udział w wydarzeniach branżowych i naukowych, a także szerokie działania w internecie. Większość inicjatyw realizowanych online będzie skupiona wokół serwisu internetowego www.apetytnapolskie.com – od 2019 roku głównej platformy kampanii. Serwis ten agreguje wiedzę nt. zbilansowanej diety, artykuły eksperckie, porady dietetyczne, a także ciekawe pomysły na wykorzystanie warzyw, owoców i ich przetworów na co dzień. Jest też miejscem promocji inicjatyw branżowych, finansowanych z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Głównym celem programu „5 porcji” jest promocja polskich warzyw, owoców oraz ich przetworów, takich jak soki. W XI edycji kampanii o ich właściwościach odżywczych opowiedzą wiarygodni influencerzy, a treści merytoryczne do komunikacji dostarczą specjaliści ds. żywienia z kluczowych polskich ośrodków badawczych oraz instytucji zdrowia publicznego. Wspólnie z organizatorami programu eksperci będą przekonywać Polaków, że dieta bogata w warzywa i owoce oraz otrzymane z nich produkty jest korzystna dla organizmu, a warzywa, owoce i soki powinny być obecne w każdym z 5 codziennych posiłków. Choć w ostatniej dekadzie świadomość żywieniowa Polaków wzrosła, wciąż do ideału trochę nam brakuje. Dlatego o roli warzyw i owoców w diecie kampania będzie przypominać zarówno przy okazji warzywno-owocowych świąt (m.in. na Dzień Soku czy Światowy Dzień Owoców i Warzyw), jak też przez cały rok. Najbliższe miesiące dostarczą ku temu dodatkowych pretekstów, rok 2021 został bowiem ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw.

Program stanowi kontynuację działań realizowanych przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków w zakresie popularyzacji spożywania warzyw, owoców oraz soków.

Projekt jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło: KUPS