Za nami wiele podsumowań tegorocznego Open’ra, ale by dopełnić obraz tegorocznej imprezy, warto spojrzeć nie tylko na jego stronę muzyczną czy kulturalną, ale też to, jaką rolę może spełniać w edukacji ekologicznej. W czasie sponsorowanego przez markę Heineken Open’era, Grupa Żywiec zachęcała tysiące festiwalowiczów do udziału w unikalnych działaniach, które w ciekawy sposób miały wzmacniać ich prośrodowiskowej postawy. Akcję prowadzili wolontariusze Grupy Żywiec.
Każdy uczestnik Festiwalu, który do namiotu Enjoy Responsibly przyniósł plastikowe kubki po piwie otrzymywał od wolontariuszy nagrodę. Za 200 kubków oddanych do recyklingu – 1 koc Heinekena (łącznie rozdysponowano 900 koców), za 100 szt. – mógł uszyć torbę ze zużytych banerów wykorzystanych w kampaniach reklamowych marki Heineken, a za 50 kubków – wykonać własnoręcznie, pod okiem stylistów i designerów mody, biżuterię z materiałów z odzysku np. kapsli po piwie.
W ciągu 5 dni do namiotu Enjoy Responsibly festiwalowicze przynieśli ponad 235 000 plastikowych kubków plastikowych po piwie. Zostały one sprasowane, a następnie Grupa Żywiec przekazała je do recyklingu. W ten sposób na tegorocznym Openerze udało się odzyskać 1,65 tony plastiku. Trzech rekordzistów przyniosło do recyklingu jednorazowo po 2200 kubków. Zbierali je przez 3 godziny. Wąż utworzony z kubków miał łącznie 13 metrów długości.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się akcja szycia toreb i tworzenia eko-biżuterii. Uczestnicy Open’era własnoręcznie uszyli prawie 300 eko-toreb i 15 eko-kopertówek. Do szycia wykorzystali 200 m2 niepotrzebnych bannerów ze zrealizowanych kampanii reklamowych, 450 m taśmy na uchwyty i 1500 m nici. Na warsztatach designerskich powstało ok. 470 sztuk oryginalnej biżuterii. Do jej wykonania pod okiem stylistów wykorzystano ok. 500 m sznurka, co najmniej 1700 kapsli (zielone Heinekena i czerwone Desperadosa) i ok. 200 zawleczek od puszek po piwie. W tym roku na najlepszym festiwalu w Europie nie zabrakło również kilkunastu punktów eko, w których uczestnicy mogli segregować papier i plastik do recyklingu, paneli słonecznych na polu namiotowym, dzięki którym festiwalowicze doładowywali telefony komórkowe czy zielonych autobusów dowożących uczestników na teren lotniska na Babich Dołach.
– Działania proekologiczne w czasie najlepszego festiwalu w Europie są zgodne z praktykami, jakie Grupa Żywiec na co dzień wdraża w biznesie na wszystkich etapach warzenia i dystrybucji piwa w celu m.in. oszczędności wody i redukcji emisji Co2. Open’er, który co roku gromadzi kilkadziesiąt tysięcy ludzi to też świetna okazja do uwrażliwiania ludzi na środowisko. Staramy się to robić w sposób jak najbardziej inspirujący i angażujący, co potwierdzają wyniki tegorocznej akcji. – powiedział Jarosław Herrmann, kierownik ds. społecznej odpowiedzialności biznesu w Grupie Żywiec.
Akcja Enjoy Responsibly była prowadzona na Openerze już po raz czwarty. W czasie tej edycji koordynowała ją grupa 24 wolontariuszy, którzy na co dzień są pracownikami Grupy Żywiec.