Ponad dwudziestu edukatorów Banków Żywności z całej Polski weźmie udział w warsztatach kulinarnych, które odbędą się 29 września w Warszawie. Spotkanie rozpocznie III edycję akcji społecznej pod hasłem Kulinarnie mocni – wspólnej inicjatywy Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick Polska, właściciela marki KAMIS.
Kulinarnie mocni to przykład wykraczającej poza schematy współpracy organizacji pozarządowej i biznesu. Projekt, jak mówią jego twórcy, powstał z pasji kulinarnej i szacunku do żywności. – Chcemy pokazać, jak z prostych składników, sprytnie gospodarując zasobami spiżarni i używając odpowiednich kompozycji ziół i przypraw, stworzyć smaczne i zdrowe dania. W gotowaniu to nie cena artykułów odgrywa najważniejszą rolę. Chodzi o kreatywność i otwartość na smaki – mówi Aleksandra Damentko, koordynatorka programów edukacji żywnościowej z Federacji Polskich Banków Żywności.
Jak z podstawowych produktów, które mamy na co dzień pod ręką, stworzyć niepowtarzalne potrawy? Tego uczestników projektu Kulinarnie mocni już od dwóch lat uczy Maciej Wawryniuk, szef kuchni KAMIS. W poprzednich edycjach ułożył kilka rodzajów menu. Podczas warsztatów dla edukatorów Banków Żywności pokazywał m.in., jakie dania można „wyczarować” z kaszy, ryżu czy makaronu albo jak przyrządzić pyszne potrawy jednogarnkowe. Tym razem wraz z uczestnikami III edycji Kulinarnie mocnych zgłębi tajniki przetworów i dań z ich wykorzystaniem.
Edukatorzy Banków Żywności na warsztatach 29 września w Studiu CookUp przy ul. Racławickiej w Warszawie będą mieć pięć godzin na to, by jak najlepiej opanować zaproponowane przez Macieja Wawryniuka przepisy. Już od listopada bowiem sami poprowadzą podobne zajęcia dla mieszkańców korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w całej Polsce. Planowanych jest kilkaset takich spotkań dla lokalnych społeczności w różnych miejscowościach, a przewidywana liczba uczestników to kilka tysięcy osób. W poprzedniej edycji odbyło się 567 warsztatów w ramach projektu Kulinarnie mocni, a udział w nich wzięły 8164 osoby.
– Mamy nadzieję, że w tej edycji beneficjentów będzie jeszcze więcej – mówi Aleksandra Damentko. – Ten projekt uczy, jak być kreatywnym w kuchni i nie marnować żywności, ale także pozwala nabyć kompetencji przydatnych w innych sferach życia. Przeciwdziała wykluczeniu społecznemu i nierzadko pozwala uczestnikom odbudować (lub zbudować!) wiarę we własne możliwości.
Podczas III edycji Kulinarnie mocnych odbędą się jeszcze dwa spotkania warsztatowe dla edukatorów: w listopadzie i styczniu. A już w pierwszym tygodniu października na stronę www.kamis.pl/kulinarnie-mocni trafią przepisy na przetwory oraz dania z warzywami i owocami „ze słoików”. Aktualnie w zakładce można znaleźć inne inspiracje na potrawy, które były tematem poprzednich warsztatów Kulinarnie mocni.