Weganie mają smak! przekonuje Biedronka i zachęca wszystkich klientów, by spróbowali nowych ciekawych smaków i dań bez mięsa. Bo wiosna to idealny czas, by przejść na lekką wegetariańską lub wegańską dietę. Już od najbliższego czwartku, 19 kwietnia br., w sklepach sieci dostępne będą wegańskie produkty Natura Food Veggie, oznaczone uznanym na świecie certyfikatem V-Label. Dodatkowo na półki sklepów sieci trafiły książkowe perełki, będące świetnymi przewodnikami po kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
– Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską i eliminuje z jadłospisu tłuszcze zwierzęce. Biedronka jako lider rynku kreuje te trendy i najnowszą ofertę, w której znaleźć można szereg produktów będących podstawą diety roślinnej. Chcemy w ten sposób zachęcać naszych klientów do odkrywania nowych smaków, a jednocześnie namawiać ich na przygotowywanie posiłków w zgodzie z piramidą zdrowego żywienia – mówi Michał Gontarz, dyrektor zakupów z Jeronimo Martins Polska, odpowiedzialny za aktualną ofertę wegańską.
W obowiązującej od czwartku 19 kwietnia ofercie znajdą się produkty różnych kategorii: pasztety, pasty, makarony, smarowidła, desery kokosowe, nasiona i pestki, lody, tofu, wybór kasz, napoje czy nawet kulki mocy. Wszystkie dostępne pod marką Natura Food Veggie posiadają certyfikat V-Label.
– W Polsce produkty wegańskie i wegetariańskie są od niedawana certyfikowane uznanym na świecie, prestiżowym znakiem V-Label. Certyfikat V-Label to gwarancja, że dany produkt został sprawdzony pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego nie tylko w składzie produktu, lecz także w zastosowanych substancjach pomocniczych i składnikach wykorzystywanych na wszystkich etapach produkcji. Cieszymy się, że znak V-Label pojawia się także na produktach Natura Food Veggie, dostępnych wyłącznie w sieci sklepów Biedronka – mówi Przemysław Chojnicki, dyrektor V-Label Polska.
W najnowszej ofercie Biedronki znajdziemy np. wegańskie pasztety Natura Food Veggie z soczewicy z żurawiną lub warzywny (3,99 zł/za opak. 200 g). Świetną bazą do przygotowywanych potraw będą z kolei makarony białkowe Natura Food Veggie – spaghetti z ciecierzycy, spaghetti z czarnej fasoli, fusilli z czerwonej ciecierzycy lub penne z zielonego groszku (po 4,99 zł/opak.), a pasta Tahini naturalne Natura Food Veggie (5,99 zł/opak.) znakomicie wzbogaci smak przygotowywanych posiłków.
Biedronka nie zapomniała też o łasuchach. Będą oni mogli spróbować np. wegańskich lodów orzechowych z masłem orzechowym (5,99 zł/opak.), czekolad w różnych smakach (kokosowa, słony karmel, migdałowa, 5,99 zł/opak.), wegańskich żelków (3,99 zł/opak.) czy deserów kokosowych w różnych smakach (2,99 zł/opak.).
Publikacje na temat diety wegetariańskiej
Wszyscy, którzy chcą spróbować diety roślinnej i poszukują kulinarnych inspiracji, w Biedronce będą też mogli nabyć książki z przepisami na pyszne i zdrowe dania. Już od 18 kwietnia w ofercie książek dostępnych jest ponad 40 tytułów, np. hitowa „Nowa jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” Marty Dymek w atrakcyjnej cenie 39,99 zł, „Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru” Iwony Zasuwy, „La Veganista – apetyt na wegańskie potrawy. 100 pysznych przepisów na każdą porę dnia” Nicole Just czy „Super żywność, czyli superfoods po polsku” Małgorzaty Różańskiej.
Oferta Weganie mają smak! obowiązywać będzie od 19 do 25 kwietnia br. lub do wyczerpania zapasów. Więcej informacji na jej temat będzie można znaleźć na stronie www.biedronka.pl .