Ekologia staje się nieodłączną częścią życia człowieka, więc każdy powinien wiedzieć, jaki jest jego wpływ na stan środowiska. Pomoże w tym obliczenie śladu węglowego. Jak to zrobić? I jak następnie doprowadzić do jego zmniejszenia? Istnieje na to kilka prostych sposobów.
Emisja CO2
Ślad węglowy to najprościej mówiąc suma emitowanych gazów cieplarnianych. Wyróżnić można ślad pozostawiany przez osobę fizyczną, firmę lub organizację, wydarzenie czy też dany produkt. Do czego może posłużyć wiedza o jego aktualnym poziomie? W ten sposób na bieżąco można sprawdzać, jak wprowadzane sprzyjające ekologii zmiany, przekładają się na czystość środowiska i jak bardzo w rzeczywistości dany podmiot wpływa na jego stan.
Kalkulator śladu węglowego
Najprostszą drogą obliczenia swojego śladu węglowego jest skorzystanie z gotowych internetowych kalkulatorów. Obliczając ślad gospodarstwa domowego, należy odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących miejsca zamieszkania i ilości osób na stałe przebywających w gospodarstwie domowym, zużycia energii, wykorzystywanego rodzaju transportu oraz sposobu życia.
Link do kalkulatora śladu węglowego ONZ znajdziesz TUTAJ.
Na ślad węglowy firmy, wpływają z kolei poszczególne etapy produkcji, zużycie energii w obiekcie oraz transport wykorzystywany do wszelkich celów organizacji. Przedsiębiorstwa to jedna z kategorii, która najbardziej wpływa na stan środowiska i poziom emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Dzięki określeniu swojego śladu węglowego, kontroli i jego redukcji, tworzy się prosta droga do poprawy jakości środowiska naturalnego oraz szansa dla firm na nawiązanie współpracy międzynarodowej z przedsiębiorstwami, które wymagają jawności informacji dotyczących ekologicznych działań firmy.
Ograniczenie emisji dwutlenku węgla
By zneutralizować swój ślad węglowy, wcale nie trzeba wielkich wyrzeczeń. Wystarczy wprowadzić kilka zmian, które nie wpłyną znacząco na sposób życia, a wysoko ograniczą emisje zanieczyszczeń.
Zaczynając od żywności:
- spożywanie lokalnych produktów – zredukuje to emisje CO2 powstałe przy transporcie produktów zagranicznych;
- ograniczenie jedzenia mięsa – nie ma potrzeby, by od razu całkowicie z niego rezygnować, wystarczy zdroworozsądkowe podejście (jak ze wszystkim);
- korzystanie z toreb wielokrotnego użytku podczas zakupów;
- robienie list zakupów, by uniknąć nabywania zbędnych produktów, które mogą się zmarnować;
- unikanie warzyw czy owoców w plastikowych opakowaniach i ograniczenie korzystania z foliowych torebek (kupując jedną czy dwie marchewki nie ma potrzeby pakowania ich w osobną torebkę).
Odzież:
- kupowanie i oddawanie ubrań do second-handów;
- niewyrzucanie ubrań do kosza, ale przekazywanie, np. komuś w rodzinie;
- własnoręczne szycie lub zaszywanie dziur (na przykład w skarpetkach)
- kupowanie ubrań z oznaczeniami świadczącymi o ekologii.
Transport:
- ograniczenie poruszania się samochodem;
- ekonomiczna jazda samochodem;
- korzystanie z transportu publicznego;
- chodzenie na piechotę lub jeżdżenie rowerem.
Dom:
- branie krótkich pryszniców, nie długich kąpieli;
- zakręcanie wody podczas mycia zębów czy golenia;
- wstawianie pełnej pralki, by uniknąć prania zaledwie kilku ubrań;
- suszenie ubrań na zwykłej suszarce, nie w elektrycznej;
- gaszenie świateł;
- nie pozostawianie włączonych sprzętów elektronicznych, gdy nie są użytkowane;
- wyjmowanie ładowarki z gniazdka;
- nie nastawianie wysokiej temperatury ogrzewania domu;
- korzystanie z żarówek energooszczędnych;
- wybieranie produktów klasy „A” (poziom energooszczędności);
- segregacja odpadów;
- dla posiadaczy kotów – używanie naturalnego żwirku do kuwet, nie silikonowego.
Autorka: Klaudia Janucik