“Czekolada z misją” – wspiera wenezuelskie kobiety oraz zagrożone gatunki

Przepisy dotyczą też plantacji kakao

Co wspólnego mają ze sobą czekolada, tapir amerykański i problemy samotnych matek w Wenezueli? Więcej niż możemy się spodziewać! Dr Izabela Stachowicz z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego ruszyła z czekoladowym projektem ratującym świat.

W Wenezueli większość kobiet zajmuje się wychowywaniem dzieci i żyje na skraju ubóstwa. Dr Izabela Stachowicz spotkała się z nimi i poznała ich trudną sytuację podczas swoich badań naukowych i postanowiła im pomóc. W ten sposób powstał projekt “Czekolada z misją”.

“Czekolada z misją” to kampania dla kobiet, które, dzięki produkcji czekolady i rękodzieła, mogą zbierać środki na życie. Fundacja Open Science Conservation Fund oferuje im formy poliwęglanowe i inne niezbędne artykuły, aby samodzielnie z masy kakaowej mogły wytwarzać i sprzedawać unikatowe pralinki w formie tamtejszych różnych gatunków zwierząt, na przykład tapira amerykańskiego.

Oprócz tego mogą nauczyć się wyplatać z trzciny figurki zwierząt, by następnie sprzedawać je turystom. Fundacji zależy na ochronie zagrożonych gatunków, które często są zabijane, mimo że jest to tam nielegalne. Dr Izabela Stachowicz prowadzi badania nad tapirami, dlatego szczególnie zależy jej na ich dobrobycie.

Wspierając kobiety poprzez produkcję czekoladowych przysmaków niesiemy w lokalną społeczność informację, że tapir jest dużo cenniejszy żywy, niż w zupie. – mówi pani doktor.

Na portalu Pomagam.pl powstała zbiórka, dzięki której ruszy projekt. Poprzez wpłatę można nie tylko pomóc wenezuelskim kobietom, ale także przyłożyć się do ratowania populacji tapirów.