Powstaje kompostowalny kubek „na wynos”

0
74

Nestlé dołączyło do NextGen Cup Challenge. To wyzwanie, którego celem jest stworzenie w pełni nadającego się do recyklingu, kompostowalnego kubka do napojów „na wynos”.

 

Dołączając do NextGen Cup Challenge, Nestlé podjęło kolejne wyzwanie zmierzające do ograniczenia ilości odpadów z tworzyw sztucznych. Tym razem eksperci firmy, wraz z partnerami biznesowymi, pracują nad stworzeniem kubka do napojów „na wynos”. Ma on powstać z włókien kompostowalnych, dzięki czemu w pełni będzie nadawał się do recyklingu. Wyzwanie to jest kontynuacją serii inicjatyw i kroków podejmowanych przez Nestlé w ramach zobowiązania, aby do 2025 r. 100% opakowań firmy można było poddać recyklingowi lub ponownie wykorzystać.

Stefan Palzer, Dyrektor Techniczny Nestlé: Rozwiązanie problemu odpadów z tworzyw sztucznych wymaga współpracy wielu różnych interesariuszy. Jesteśmy podekscytowani przystąpieniem do konkursu NextGen Cup Challenge łączącego start-upy, partnerów branżowych i dostawców w celu znalezienia globalnego rozwiązania pozwalającego na stworzenie takich kubków „na wynos”, które nadawałyby się do recyklingu.

NextGen Consortium to inicjatywa łącząca przedstawicieli różnych branż. Jej celem są działania na rzecz projektowania, komercjalizacji oraz odzyskiwania alternatywnych opakowań do żywności. W ramach ogłoszonego w październiku 2018 r. NextGen Cup Challenge konsorcjum zaprosiło innowatorów, start-upy, dostawców i ekspertów branżowych do zaprojektowania nadających się do recyklingu, kompostowalnych kubków „na wynos” dla ciepłych i zimnych napojów. Po ogłoszeniu wyników, nawet sześciu zwycięzców może zostać zaproszonych do udziału w programie akceleracyjnym. Wygrani otrzymają dofinansowanie w wysokości do 1 mln dolarów, co pozwoli im wprowadzić zaproponowane przez nich rozwiązania na większą skalę, tak by ostatecznie trafiły do rąk odbiorcy końcowego.