Nietypowa nauka o zdrowym żywieniu

Już po raz 13. Tesco Polska będzie edukowało i zmieniało nawyki uczniów szkół podstawowych oraz gimnazjalnych w kwestiach zdrowego żywienia. Program Tesco dla Szkół od początku swojej działalności stawia sobie za priorytet wsparcie szkół w Polsce, z jednej strony poprawiając warunki nauki najmłodszych i oferując szkołom nowoczesne wyposażenie, a z drugiej inspirując i wspierając nauczycieli nowatorskimi rozwiązaniami i metodami. Rozpoczynająca się właśnie edycja to innowacyjny krok w przyszłość edukacji dzieci.

 

Program Tesco dla Szkół to największe i najstarsze przedsięwzięcie tego typu w Polsce. Od 2002 r. w jego ramach Tesco pomogło ponad 11 tysiącom szkół w uzupełnieniu nowoczesnego wyposażenia dydaktycznego oraz kreatywnej edukacji. Każda edycja programu porusza istotne problemy odnoszące się m.in. do właściwego żywienia dzieci i młodzieży. Trzynasta edycja została poprzedzona badaniami dot. wiedzy dzieci na temat pochodzenia i składu żywności.

Przyszłość na talerzu_infografikaZgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, od 1 września ze sklepików szkolny znikną produkty niezdrowe – o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu i soli. Jednak badanie „Przyszłość na talerzu”, przeprowadzone na zlecenie Tesco dla Szkół, pokazuje, jak małą wiedzę mają dzieci w Polsce w zakresie pochodzenia żywności oraz praktycznej weryfikacji, które produkty są zdrowe, a które do tej grupy nie należą. Ponad 1/5 dzieci jest przekonana, że w sklepikach dalej będą sprzedawane pączki, a prawie 70% uczniów sądzi, że kupi w nich słodki napój. Badanie ujawnia też fundamentalne braki – dzieci w Polsce mają bardzo niską świadomość, jak powstaje żywność oraz co wchodzi w jej skład.

Jako marka z pasją do żywności, Tesco chce edukować swoich klientów i dzielić się z nimi radością jedzenia – mówi Marta Marczuk-Komiszke z Tesco Polska. – To jednak staje się trudne, gdy rosną nowe pokolenia nie mające pojęcia, jak wartości takie jak świeżość, lokalność i skład produktu wpływają na ich jakość, a w konsekwencji – na zdrowie konsumenta. W tym roku szkolnym odkryjemy przed dziećmi tajniki powstawania żywności, która trafia na ich talerz i nauczymy je, gdzie szukać ważnych informacji o pochodzeniu i składzie produktów – dodaje.

Tegoroczna edycja oparta jest na mechanizmie grywalizacji. Gwarancją zaangażowania uczestników jest grywalizowanie zadań dla szkół tak, aby pozwalały na przekazanie przydatnych umiejętności zgodnych z podstawą programową w jak najbardziej atrakcyjny sposób.

Nie trzeba namawiać dzieci, żeby spędzały setki godzin przed grami komputerowymi. Gry dostarczają zabawy, ekscytacji, dają szybką informację zwrotną o wykonywanych postępach i zaciekawiają fabułą. Znacznie słabiej na tym tle wygląda nauka. Oparta na obowiązkach i pracach domowych nie motywuje do zaangażowania, a go wymaga. Trudno w ten sposób trwale czegoś nauczyć. Na ten problem odpowiada grywalizacja, która łączy najlepsze cechy gier ze światem rzeczywistym – mówi Jacek Siadkowski, prezes Fundacji Higlight/inaczej, twórców grywalizacji w programie. Poprzez dostarczenie dzieciom angażującej fabuły, poczucia misji i istotności wykonywanych zadań czy poczucia robienia postępów wciągamy ich w wyjątkową przygodę i tworzymy środowisko, w którym dzieciom samym będzie zależeć, żeby dowiedzieć się więcej i wykonać dodatkowe zadania edukacyjne. A zdobyta wiedza i umiejętności trwalej zapadną w pamięć.

„Przyszłość na talerzu” to pierwszy edukacyjny program w Polsce, w którym zabawa uczniów zostaje całkowicie sfabularyzowana. Uczestnicy w ramach wykonywanych zadań będą mogli wczuć się w rolę bohaterów. Zadania konkursowe oraz ich zaplecze merytoryczne zostały także w tej edycji udoskonalone i poddane modyfikacjom zgodnie z uwagami i pomysłami nauczycieli, którzy brali udział w poprzednich edycjach. Działania skierowane do szkół podstawowych oraz gimnazjalnych będą dostosowane do podstawy programowej oraz możliwości zaangażowania się uczniów. Do pracy nad materiałami merytorycznymi jak co roku Tesco zaangażowało partnerów merytorycznych (Federacja Polskich Banków Żywności, British Council, Szkoła Gotowania dla Dzieci Little Chef oraz Funiversity).

Zmianie uległ również system przyznawania nagród – w tym roku, oprócz nagród dla najciekawszych i najbardziej popularnych prac konkursowych, przewidziane są także nagrody dla zaangażowanych. Nauczyciele, których uczniowie wykażą się aktywnością, będą mogli wybrać produkty z Koszyka Nagród, zależnie od zebranych przez ich zespoły punktów. Zwiększa to możliwość dopasowania nagród do indywidualnych potrzeb szkoły czy klasy.

Najnowsza, innowacyjna edycja Tesco dla Szkół rozpoczyna się 1 września i będzie trwać do 30 czerwca 2016 roku.