Lidl ogranicza obecność pestycydów w warzywach i owocach

Lidl konsekwentnie udowadnia, że troszczy się o konsumentów – tym razem owoce i warzywa dostępne w sklepach Lidl przewyższają standardy europejskie. Lidl dopuszcza pozostałości substancji czynnych w wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE – czyli o 2/3 mniej pozostałości pestycydów będzie w produktach Lidla niż dopuszcza UE.

To zobowiązanie jak i poprzednie, mówiące o redukcji soli oraz cukru o 20% w produktach marek własnych Lidla, wynikają z długoterminowej strategii firmy, która prowadzi wytężone prace nad swoim asortymentem, eliminując z niego nadmierne ilości składników niekorzystnie wpływających na zdrowie konsumentów. Zrównoważony rozwój stanowi integralną część strategii firmy i oparty jest na pięciu filarach tj. działaniach na rzecz: społeczeństwa, pracowników, asortymentu, dostawców oraz ekologii. W trosce o zdrowie swoich klientów przyjęto zobowiązanie o redukcji zawartości pozostałości pestycydów w warzywach i owocach.

Środki ochrony roślin są produktami chemicznymi lub biologicznymi stosowanymi do ochrony roślin przed szkodnikami, chorobami, niepożądanymi chwastami. Mają one istotny wpływ na zapewnienie plonu. Nawet w przypadku prawidłowego zastosowania, tych środków w produktach spożywczych, mogą wystąpić pozostałości pestycydów. Dlatego też dla żywności ustalone zostały dodatkowo najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów. Informują one, jakie są maksymalnie dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów bez wpływu na stan zdrowia człowieka.

„Naszym celem jest dostarczanie świeżych owoców i warzyw, jak najwyższej jakości. Jesteśmy w stanie osiągnąć ten cel dzięki ustanowieniu surowych norm, które znacznie przewyższają przepisy europejskie w zakresie redukcji pestycydów – przykładem takich produktów spełniających nasze kryteria są jabłka grójeckie” – podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.

„Wszyscy nasi producenci poza certyfikatem Jabłka Grójeckiego ChOG , posiadają również  jeden z certyfikatów gwarantujących jakość i bezpieczeństwo produktu. Te certyfikaty to Integrowana produkcja i/lub GLOBALG.A.P. Integrowana produkcja to krajowy, proekologiczny system produkcji owoców, warzyw i produktów rolnych. Natomiast GLOBALG.A.P. to najważniejszy, międzynarodowy system zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej” –  dodaje Maciej Majewski Prezes Zarządu Stowarzyszenie Sady Grójeckie.