Biedronka partnerem konferencji naukowej „Celiakia i dieta bezglutenowa – nowości i tajemnice”

Sieć Biedronka znalazła się w gronie partnerów konferencji naukowo- szkoleniowej pt. „Celiakia i dieta bezglutenowa – nowości i tajemnice”, organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wydarzenie odbędzie się 14 maja br. w Warszawie w ramach obchodów XI Międzynarodowego Dnia Celiakii. Dla uczestników kongresu – członków Stowarzyszenia – sieć przygotowała zestawy upominkowe zawierające artykuły bezglutenowe z jej oferty.

 

Z okazji XI Międzynarodowego Dnia Celiakii, Polskie Stowarzyszenie Osób
z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej zaprosiło swoich członków do wzięcia udziału w konferencji naukowo-szkoleniowej pt. „Celiakia i dieta bezglutenowa – nowości i tajemnice”. W ramach konferencji odbędą się wykłady dotyczące celiakii i diety bezglutenowej oraz prezentacja producentów żywności bezglutenowej posiadających licencję na znak Przekreślonego Kłosa, laboratoriów medycznych oraz wydawnictw tematycznych.

Wsparcie konferencji to kolejny etap realizowanej od kilku lat współpracy między siecią sklepów Biedronka a Stowarzyszeniem, która ma na celu rozwijanie oferty produktowej z myślą o osobach ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. Biedronka jako jedna z pierwszych sieci handlowych w Polsce zaczęła w ramach artykułów marki własnej oferować produkty bezglutenowe ogólnego przeznaczenia, zaopiniowane i potwierdzone przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Artykuły można łatwo rozpoznać dzięki umieszczonemu na opakowaniach znakowi Przekreślonego Kłosa. Są wśród nich m.in.: makarony, wafle ryżowe oraz w ofercie czasowej – wędliny oraz ryby.

Stała poprawa profilu żywieniowego produktów marki własnej jest jednym z filarów polityki żywieniowej Biedronki. Od lat sieć pracuje nad doskonaleniem swoich produktów oraz podejmuje wiele działań na rzecz promocji zdrowego stylu życia i dobrego odżywiania się, co znajduje odzwierciedlenie w jej ofercie. Podążając za rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia, już trzeci rok z rzędu zmniejsza zawartość m.in. soli, tłuszczu czy cukru w produktach marki własnej. Metodą małych kroków, poprawia wartość odżywczą produktów, zachowując ich walory sensoryczne. Tylko w ubiegłym roku Biedronka udoskonaliła skład 45 produktów ze stałej oferty, dzięki czemu udało się jej zapobiec wprowadzeniu na rynek 274 ton cukru, 69 ton soli i 11 ton tłuszczu.